При спиране на доставките за Европа страната ни отново ще е сред най-засегните

Седем препоръки на Брюксел срещу газова криза в България

Споразумения "ток срещу газ" с Гърция и Турция, завършване на връзката с Румъния и ТЕЦ-Варна ще облекчат положението

Седем препоръки на Брюксел срещу газова криза в България

При шестмесечно спиране на руските газови доставки в Европейския съюз България отново ще е сред най-потърпевшите държави, заедно с Естония, която ще е най-засегнатата, Хърватия, Гърция, Унгария и Румъния. Това констатира оценка за готовността на Европейския съюз за действия при затруднения в доставките на газ в следващите месеци при задълбочаване на газовите проблеми между Русия и Украйна. В резултат на проведените стрес тестове за готовността за действия при газова криза към България са отправени седем препоръки.

Все пак анализът отчита известно подобрение в подсигуряването на България в случай на газова криза в сравнение с януари 2009 г., когато спорове между Киев и Москва за цените на газа оставиха Европа без доставки за повече от две седмици.

С наближаването на зимата Евросъюзът, който покрива 22 на сто от газовите си нужди с руска суровина, се подготвя все по-сериозно за евентуална нова газова криза. А появата ѝ става все по-отчетлива, след като в сряда Украйна заяви, че изтича лимитът на предплатените от Москва транзитни такси за преноса на синьото гориво и няма да позволи "Газпром" да приспада от дължимите суми по тези такси борчовете на "Нафтогаз" за предишни доставки.

Според Европейската комисия България може да подобри значително доставките си при криза, ако подпише споразумения с Гърция и Турция за обмяна на ток срещу природен газ при извънредни ситуации. Брюксел отчита, че от тези две държави страната ни може да си осигури втечнен природен газ при спиране на тръбопроводния. Сред препоръките е завършването на връзката с румънската газопреносна система, както и осигуряването на трасе за газови доставки към Македония.

Комисията съобщава, че в случай на газова криза ще допусне като последен изход краткосрочно изключение от правилата в областта на екологията за ТЕЦ-Варна, която в момента не работи заради липсата на сероочистващи инсталации и проблеми с определянето на цените ѝ от държавния регулатор.

Сред останалите препоръки е повишаването на прозрачността в газовия сектор, както и ускоряването на прилагането на правилата за вътрешния пазар в областта на търговията.

ЕК уточнява, че в случай на криза основният изход биха били доставките през терминалите за втечнен газ. В доклада са представени хипотетичните сценарии, при които биват прекратени доставките само през Украйна, както и пълното прекратяване на потока от газ от Русия към ЕС.

Експерти на ЕК коментираха, че при кризата с прекъсването на руските газови доставки през 2009 г. нашата страна е била най-засегнатата в ЕС, защото не е разполага с връзки към съседните газопроводи и няма терминал за втечнен газ. Те отчетоха, че днес положението в България се е подобрило заради развитието на инфраструктурата. Въпреки това при сценарий, в който тази зима доставките прекъснат и съседните на България страни не са в състояние да помогнат, нашата страна ще се окаже с недостиг от до 80 на сто от необходимия газ, ако не бъдат взети предвид натрупаните резерви.

По думите на експертите, нито една държава в ЕС не би изпаднала в положение да не може да подава газ към домакинствата при половингодишна криза с руските доставки.

Докладът обаче отчита повече техническите въпроси при прекратяването на доставките, но не и цените на газа и тяхната промяна в случай на криза. Експертите отбелязаха, че при рязко повишаване на цените правителствата ще имат свободата да се намесят временно и да въведат мерки за облекчаването на потребителите.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес