Седем проекта за над 176 млн. лв. на български фирми са сертифицирани

Всички ще се реализират в провинцията, а новите работни места са над 500

"Балканфарма-Дупница" ще инвестира 66 млн. лв. в разширяване на производството си

От началото на годината министърът на икономиката Лъчезар Борисов е подписал седем сертификата за инвестиции на обща стойност над 176 млн.лв., които ще разкрият 514 нови работни места. Това съобщиха от Министерството на икономиката.

И седемте проекта са извън столицата. Три от тях ще се реализират в Бургас, а три са във сферата на високите технологии и услуги.

"През настоящата година продължава положителната тенденция страната ни да се утвърждава като все по-атрактивна инвестиционна дестинация, въпреки пандемията. Амбицията ни е до края на първата третина на 2021г. да сертифицираме проекти за близо 600 млн.лв.", каза Лъчезар Борисов.

Първият подписан от икономическия министър сертификат за годината е за инвестицията клас "А" на "Тивекс" ООД.  Проектът е за изграждане на производствена складова база и разширяване на производствения капацитет на предприятието в Бургас. Инвестицията в размер на 4 млн. лв. ще бъде вложена в производствена база за увеличаване на продуктовата гама. Заложено е разкриването на 25 работни места. Компанията "Тивекс" е основана през 1992 г. и произвежда уплътнителни листи, набивки, гарнитури, маркучи, каучукови изделия и други.Има собствени патентовани разработки. Работи и с английския си партньор "Beldam Crossley"  и френския  "3P".

Вторият проект, който получи сертификат за инвестиция клас "А" е за изграждане на предприятие за опаковки за хранително-вкусовата промишленост в Бургас на "Сидоренко Фудтех" ЕООД и "Сидоинвест" ЕООД. Предвижда се строителство на нови производствени халета, складове и офиси, закупуване на допълнително производствено оборудване и специализирани софтуери за продажби и управление на складови наличности. Размерът на инвестицията възлиза на над 10 млн. лв. и предвижда да  бъдат открити 10 нови работни места.

Сертификат клас "А" получава и инвестиционният проект на "УМБАЛ Дева Мария" ЕООД и "Света София билдинг" ЕООД. Те ще инвестират 25 млн. лв. в строителство на нов корпус към съществуваща сграда на болница "Дева Мария" в Бургас. С реализацията на проекта ще се увеличи обема на предлаганите здравни услуги и ще се разшири учебната дейност на болницата. Ще бъдат разкрити и 332 нови работни места.

Четвъртият сертификат клас "А" е за "Ате Пласт" ООД за 10 млн. лв. Средствата ще бъдат инвестирани в разширение на съществуващо производство чрез изграждане на нов завод за производство на печатни и ламинирани фолиа и опаковки в Стара Загора.Ще бъдат купени и машини за разрязване, печатане и залепяне на фолиа и други пластмасови изделия. Продукцията на предприятието е предназначена основно за хранително-вкусовата и фармацевтична промишленост. Ще бъдат назначени 31 нови служители.

Сертификат за инвестиция клас "А" получи и проектът на "Тубис България" ЕООД за близо 7 млн. лв. Средствата ще бъдат вложени в изграждане на технологична база за научни изследвания и инсталация за студена каталитична конверсия в село Победа, община Долна Митрополия, област Плевен. Новите работни места, които ще бъдат разкрити са пет.

Сертификат клас "А" ще бъде връчен и на проекта на "Балканфарма-Дупница" АД. Той е за строителството на нов производствен цех с обслужващи съоръжения за производство на дозирани лекарствени продукти. Планирано е капацитетът на новия цех да достигне 1 милиард таблети, според производствения продуктов микс. Размерът на инвестицията, като обща стойност на материални и нематериални активи, възлиза на 66 млн. лв. В периода на осъществяване на инвестиционния проект и като резултат от него ще бъдат открити 71 нови работни места.

"Агрополихим" АД получава сертификат клас "А" за модернизация на производството на азотни торове и оползотворяване на отпадъчна енергия от производството в завода в Девня. Дългосрочната концепция на дружеството е за намаляване на "въглеродния отпечатък" върху околната среда и постигане на затворен производствен цикъл. Инвестицията е над 54 млн. лв. и ще бъдат открити 40 нови работни места.

Споделяне

Още от Бизнес