Седем руснаци са намерили смъртта си след като пили дезинфектант за ръце

Седем руснаци са намерили смъртта си след като пили дезинфектант за ръце

Седем руснаци са починали след като по време на парти са пили дезинфектант за ръце, съдържащ спирт, съобщиха руски медии. Инцидентът е станал в република Саха (Якутия).

Девет души са консумирали препарата, който те са закупили в петлитрова туба от местен магазин, съобщи Роспотребнадзор. Дезинфектантът руско производство е съдържал 69% метанол – алкохол, който е смъртоносен за хората при прием в дози над 30 грама, допълва държавният регулатор.

Двама мъже на по 27 и 59 години и жена на 41 години са починали на място. Шестима други са откарани в болницата в местната столица Якутск, където още четирима са починали.

Мъж и жена, които са оцелели, в момента са в кома и са поставени на механична вентилация, съобщиха здравните власти в понеделник.

Държавната телевизия РЕН ТВ съобщи, че група приятели са пили от дезинфектанта по време на вечерно тържество.

По случая е образувано криминално дело – за причиняване на смърт по непредпазливост на две и повече лица.

Роспотребнадзор е разпоредил на магазините и аптеките да спрат от продажба съдържащия метанол дезинфектант.

По данни на службата над 200 литра от дезинфектанта са продадени на територията на република Саха, намираща се на 5300 км от Москва.

Роспотребнадзор призова гражданите да се въздържат от консумация на дезинфектнати за ръце.

Последният фатален случай идва след два крупни скандала с фатален изход, свързани с консумация на "сурогатен алкохол" през 2016-2017 г., когато десетки хора в Русия намериха смъртта си след консумация на алкохол, който не е предназначен за пиене, но се ползва като евтин заместител на водката.

Световната здравна организация съобщи тази есен, че по-високото облагане на спиртните напитки и въвеждането на минимални цени на дребно са спомогнали за понижението на консумацията на алкохол в Русия и увеличението на продължителността на живота.

Споделяне

Още от Свят

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?