Седем съдии от СГС отказаха да решават за ареста на Румяна Ченалова

Румяна Ченалова преди да бъде отстранена като съдия от Софийския градски съд. Сн. БГНЕС

Седем доскорошни колеги на задържаната Румяна Ченалова в Софийския градски съд (СГС) си направиха отводи от разглеждането на искането на прокуратурата за постоянния ѝ арест в четвъртък. Отвелите се дежурни съдии са Христинка Колева, Николай Николов и Евелина Папазян. След това отвод са си направили Виолета Магдалинчева, Величка Маринкова, Александра Йорданова и Андрей Ангелов, съобщи "Правен свят". Така мярката за неотклонение на временно отстранената съдия ще бъде гледана от Веселина Ставрева.

По-рано в четвъртък прокуратурата внесе в съда искане за постоянен арест на Ченалова, като се очаква то да бъде разгледано до края на деня. Тя бе задържана на 14 април, след като държавното обвинения я обяви за издирване и по-късно се предаде сама. Първоначалната ѝ 72-часова мярка за задържане изтича в петък.

Прокуратурата съобщи, че са ѝ повдигнати две обвинения – за длъжностно и за документно престъпление. Обвиненията срещу съдията, чието име нашумя покрай фразата за "гнилите ябълки" в съдебната система заради делото "Белведере", са свързани с работата ѝ по друг процес.

Става дума за заведено през 2013 г. от "ОЕТ – Обединени енергийни търговци" ООД дело с ответник Националната електрическа компания. То бе споменато в доклада на Висшия съдебен съвет след проверката, която излезе със заключения за тежки нарушения в Софийския градски съд. Проверката установи разминавания в показания на секретарката, записа на диска от водения протокол, и отразеното в диспозитива на определението, с което се допуска поправка.

Още по темата
Още от България

Защо Иван Гешев бе номиниран за главен прокурор?