Седем софийски болници са отказали да приемат болна жена, турска клиника е изпратила линейка

Седем софийски болници са отказали да приемат болна жена, турска клиника е изпратила линейка

Седем столични болници са отказали помощ на онкоболна жена, разказаха роднините  на 39-годишната Мариянна Цакова от Габрово пред Нова телевизия. Преди около година тя е научила, че има рак на шийката на матката с разсейки в черния дроб.

Благодарение на дарителска кампания, семейството ѝ успява да събере 30 000 лева, необходими за лечението и операцията ѝ в клиника в Турция. Преди две седмици обаче жената получава усложнения. По това време тя се намира в София при своите родители. В седем болници отказват да я приемат, въпреки състоянието, в което се намира.

“Във ВМА, „Пирогов”, “Токуда“ (сега е “Сити клиник“ – б.р.), “Сити клиник” (явно се има предвид друг филиал на тази верига – б.р.), Онкологията в „Дървеница”, Александровска болница и „Майчин дом” – тотален отказ. Навсякъде отказват да я приемат за преливане на кръв – отказват лечение. За тях, това е следствие от заболяването. Дори от онкологичната болница ни казаха, че няма как да я приемат, защото приемите са само планови и трябва първо да мине през контролен преглед и ако лекари се съгласи – да я приемат”, разказа съпругът на Мариянна – Андриян пред Нова телевизия.

Мариянна обикаляла по болниците с частна линейка и с една молба - да бъде приета, за да се установи от къде е кръвоизливът. Обиколката ѝ по болници продължила шест дни.

“На 23 септември се принудихме да се обадим в Турция, където основно ѝ върви лечението. От Турция изпратиха линейка за около 5 часа, след което я откараха обратно там”, съобщи Андриян.

Мариянна все още е в Турция. На 29 септември тя е претърпяла успешна, спешна операция и в момента се възстановява.

По-рано през тази седмица се разбра за случай на ранен при катастрофа човек точно пред специализираната болница за спешна помощ "Пирогов". Дежурният екип е отказал да помогне на човека и се е наложило той да чака линейка в продължение на час, за да го настани в намиращата се на метри болница. Последваха уволнения в болницата.

В момента тече проверка за случая на друг човек, който е починал, след като две столични болници са отказали да го приемат, въпреки тежкото му състояние.

Споделяне
Още от България