Седем софийски болници са отказали да приемат болна жена, турска клиника е изпратила линейка

Седем софийски болници са отказали да приемат болна жена, турска клиника е изпратила линейка

Седем столични болници са отказали помощ на онкоболна жена, разказаха роднините  на 39-годишната Мариянна Цакова от Габрово пред Нова телевизия. Преди около година тя е научила, че има рак на шийката на матката с разсейки в черния дроб.

Благодарение на дарителска кампания, семейството ѝ успява да събере 30 000 лева, необходими за лечението и операцията ѝ в клиника в Турция. Преди две седмици обаче жената получава усложнения. По това време тя се намира в София при своите родители. В седем болници отказват да я приемат, въпреки състоянието, в което се намира.

“Във ВМА, „Пирогов”, “Токуда“ (сега е “Сити клиник“ – б.р.), “Сити клиник” (явно се има предвид друг филиал на тази верига – б.р.), Онкологията в „Дървеница”, Александровска болница и „Майчин дом” – тотален отказ. Навсякъде отказват да я приемат за преливане на кръв – отказват лечение. За тях, това е следствие от заболяването. Дори от онкологичната болница ни казаха, че няма как да я приемат, защото приемите са само планови и трябва първо да мине през контролен преглед и ако лекари се съгласи – да я приемат”, разказа съпругът на Мариянна – Андриян пред Нова телевизия.

Мариянна обикаляла по болниците с частна линейка и с една молба - да бъде приета, за да се установи от къде е кръвоизливът. Обиколката ѝ по болници продължила шест дни.

“На 23 септември се принудихме да се обадим в Турция, където основно ѝ върви лечението. От Турция изпратиха линейка за около 5 часа, след което я откараха обратно там”, съобщи Андриян.

Мариянна все още е в Турция. На 29 септември тя е претърпяла успешна, спешна операция и в момента се възстановява.

По-рано през тази седмица се разбра за случай на ранен при катастрофа човек точно пред специализираната болница за спешна помощ "Пирогов". Дежурният екип е отказал да помогне на човека и се е наложило той да чака линейка в продължение на час, за да го настани в намиращата се на метри болница. Последваха уволнения в болницата.

В момента тече проверка за случая на друг човек, който е починал, след като две столични болници са отказали да го приемат, въпреки тежкото му състояние.

Споделяне

Още от България

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?