Седем убити и 140 ранени при протести срещу военния преврат в Судан

Сн. ЕПА/БГНЕС

Седем души са били убити, а 140 - ранени, при протести в Судан срещу военния преврат, с който вчера бе свалено от власт преходното правителство, предаде Ройтерс, като се позова на министерството на здравеопазването.

Съветът за сигурност ще се събере днес при закрити врата по искане на западни страни на извънредно заседание, за да обсъди ситуацията в Судан, съобщиха дипломати.

Лидерът на превратаджиите, генерал Абдел Фатах ал Бурхан, разпусна съставения от военни и цивилни Суверенен съвет, който бе създаден, за да преведе Судан към демокрация след свалянето на дългогодишния авторитарен президент Омар ал Башир преди две години. Бурхан обяви извънредно положение, което аргументира с необходимостта армията да гарантира сигурността. Той обеща през юли 2023 г. да бъдат произведени избори, след които да предаде властта на избрано цивилно правителство.

Суданското министерство на информацията, което остана вярно на задържания от превратаджиите премиер Абдала Хамдок, определи действията на военните като престъпни. Само министър-председателят има право да обявява извънредно положение, припомни то.

Основната опозиционна коалиция призова за ескалация на мирните протести срещу пуча, включително "пълно гражданско неподчинение".

Телекомуникациите в Судан днес бяха прекъснати, съобщи Ройтерс, позовавайки се на свой журналист на терен. След една като цяло спокойна нощ, тази сутрин животът в столицата Хартум е застинал. Магазините са затворени, в града не работят никакви услуги, а някои пътища остават блокирани от военните.

Асоциацията на суданските професионалисти - коалиция на активисти, участвала в бунта срещу Башир, призова за стачка. Призивът за общонационална стачка звучеше и по говорителите на джамиите в Хартум.

Редица западни държави, сред които Съединените щати, Великобритания и Норвегия, осъдиха военния преврат в Судан. ООН, Арабската лига и Африканският съюз изразиха безпокойство във връзка със ситуацията в страната.

Говорителят на Държавния департамент на САЩ Нед Прайс осъди преврата в Судан, поиска незабавно възстановяване на цивилната власт и обяви замразяването на американска помощ в размер на 700 милиона долара за демократичния преход, предаде Франс прес.

Русия за сметка на това определи пуча като "логичен резултат" от "провалилата се политика", водена през двете години след свалянето на Башир от власт. "Мащабната външна намеса във вътрешните работи на (Судан) доведе до загуба на доверие на (неговите) граждани към преходните власти. . . предизвиквайки обща нестабилност в страната", каза руското министерство на външните работи в комюнике.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят