Седем убити при сблъсъци в Техеран

Седем убити при сблъсъци в Техеран

Седем души са убити в Техеран в понеделник по време на демонстрацията в подкрепа на Мир Хосейн Мусави, който оспори резултатите от президентските избори, съобщиха световните агенции, като се позовават на местни медии.

Снощи група протестиращи са се опитали да атакуват военен пост и "да унищожат обществено имущество" близо до площад "Азади" в иранската столица. "За нещастие 7 души бяха убити и мнозина ранени", съобщи иранското държавно радио.

Във вторник пък стана ясно, че са задържани и двама опозиционери - Мохамад Али Абтахи и Саид Хаджарян.

Абтахи е бивш вицепрезидент и подкрепи кандидат-президента Мехди Каруби в оспорваните избори. Хаджарян пък е съюзник на умерения кандидат Мир Хосейн Мусави, който подаде официално искане за преразглеждане на изборния резултат.

В същото време полуофициалната новинарска агенция Фарс предаде, че са задържани лица с материали за направа на бомби и оръжия.

Междувременно Съветът на пазителите - законодателен орган, съставен от шестима висши богослови и шестима юристи богослови, обяви, че е готов да започне повторно преброяване на гласовете в районите, където изборните резултати се оспорват. Говорител на съвета обаче заяви, че изборите няма да бъдат анулирани, както настояват от опозицията, съобщи ББС.

Иранското министерство на вътрешните работи още в събота, ден след изборите, отхвърли всички твърдения за подправени резултати от вота, като каза, че за Ахмадинеджад са гласували 24.5 милиона иранци, а за Мусави едва 13.2 милиона.

Бившият ирански премиер Мир Хосейн Мусави призова привържениците си да не присъстват на нова демонстрация, която бе планирана за 17.00 часа (12,30 ч. по Гринуич) в центъра на Техеран, "за да запазят живота си”. Привърженици на преизбрания твърдолинеен президент Махмуд Ахмадинеджад обаче излязоха на контрадемонстрация.

Въпреки призива на Мусави се очаква по-късно по улиците на Иран да излязат и неговите поддръжници.

Има информации и за нови протести в Техеранския университет, където около 120 лекции са били отменени. Демонстрациите срещу преизбирането на иранския

президент Махмуд Ахмадинеджад обхванаха и редица градове в провинцията - Машхад, Исфахан и Шираз.

В повечето градове протестите са с мирен характер, но разполагането на значителни сили за сигурност в малките селища усложнява обстановката. Местни жители скандират "Аллах акбар" ("Бог е велик"), също като гражданите на Техеран. Това напомня времето отпреди ислямската революция, когато аятолах Хомейни

призоваваше хората всяка вечер да надават този вик от покривите в знак на протест срещу империалистическия режим на иранския шах, отбелязва Франс прес.

В същото време иранските власти забраниха на чуждестранните журналисти в страната да отразяват "неразрешените” митинги. Представителите на медиите ще трябва да имат изрични разрешителни, за да отразяват събитията в страната.

В понеделник десетки хиляди поддръжници на Мусави излязоха по улиците на Техеран, като това бе една от най-големите демонстрации в страната от иранската революция преди 30 години.

Откакто започнаха протестите десетки активисти на опозицията са арестувани.

Европейските външни министри и американският президент Барак Обама заявиха, че са сериозно обезпокоени от насилието в Иран. Във вторник обаче Ахмадинеджад

пристигна в Русия за срещата на високо равнище на Шанхайската организация

за сътрудничество. По време на срещата Махмуд Ахмадинеджад обяви краят на ерата на империализма, но не коментира случаите на насилие в страната му.

Споделяне

Още от Свят