Седем украински войници и един казахстански загинаха при обезвреждане на бомба в Ирак

Командирът на 72-ри механизиран батальон е сред седемте украински военнослужещи, които загинаха в Ирак при случайна експлозия на обезвреждана бомба. Убит е и един казахстански войник, а седем украинци и четирима казахстанци са ранени.

Инцидентът е станал в неделя сутринта близо до база Сувайра. Самолетна бомба, намерена при разминиране на зоната, експлодирала случайно в момента, когато войниците се готвели да я унищожат, заяви говорителят на полския генерален щаб полковник Зджислав Гнятовски.

Ранените войници са транспортирани до болница в Багдад.

Полският генерал Анджей Екерт, командващ многонационалната дивизия в Ирак, част от която са контингентите на Украйна и Казахстан, е наредил да бъдат прекратени операциите по разминиране на района, докато не бъдат изяснени причините за взрива, допълни полк. Гнятовски.

Полският министър на отбраната Йежи Шмайджински и началникът на генералния щаб генерал Чеслав Пянтас са изразили съболезнования на семействата на жертвите и на правителствата на Украйна и Казахстан, се казва в официално комюнике, цитирано от АФП.Повече от 1600 украински военнослужещи са разположени под полско командване от август 2003 г. в централната иракска провинция Уасит. През декември м. г. украинският парламент прие решение, в което поиска от президента Леонид Кучма да изтегли контингента, разположен в Ирак в рамките на коалицията.

За гибелта на командира на 72-ри механизиран батальон, украинският подполковник Олег Матижев, съобщи пресслужбата на министерството на отбраната на Украйна, цитирана от РИА Новости.

След последните загуби броят на загиналите в Ирак украински войници става 16. Ранените са 40.

Според съобщението на украинското военно министерство в неделя иракската полиция е предприела операция за разкриване на тайник с голямо количество боеприпаси. За унищожаването им бил извикан специален отряд от силите на Казахстан и група от украинския 72-ри механизиран батальон. Иззетите боеприпаси, включително 35 авиационни бомби, били превозени с три автомобила на полигон за унищожаване. След като били разтоварени, по причини, които сега се разследват, избухва взрив с голяма мощност.

Споделяне

Още от Свят