Седем висши училища и БАН заплашени от затваряне заради орязани субсидии

Седем висши училища и БАН могат да затворят врати заради липса на пари. За това предупредиха в четвъртък от синдикат "Висше образование" към КНСБ. Председателят на синдиката Лилия Вълчева обясни, че някои от висшите училища скоро няма да могат да изплащат заплатите на преподавателите си.

Заплашените висши учебни заведения са Минно-геоложкият университет, Химикотехнологичният и металургичен университет, Академията за музикално и танцово изкуство, Музикалната академия, Колежът по телекомуникации и пощи, Шуменският и Тракийският университет. В подобна ситуация са и Висшето строително училище "Любен Каравелов" и Лесотехническият университет.

Лилия Вълчева обясни, че заради задържането на 10% от субсидията към университетите държавата задържа 39 млн. лв. от издръжката на висшите училища в страната. От синдиката настояват за изпълнение на субсидията на 100 %.

Синдикатите настояват да се преразгледа бюджетът за образование за тази година, както и разходите на администрацията в Министерството на образованието и науката (МОН). Те предлагат промяна в изчисляването на увеличените държавни средства за университетите, тъй като при някои ръстът на субсидията е значително по-висок в сравнение с други.

Предлагат се няколко антикризисни мерки - отлагане на инвестициите за строителство на нови обекти в сферата на образованието, оптимизиране на разходи в полза на ръст на заплатите, допълнителни средства за стипендии на студентите, планиране на трипроцентов бюджетен излишък.

Ивайло Златанов от синдиката заяви, че от затваряне през зимата е заплашена и БАН, ако не бъде изплатена пълната субсидия. За 2009 година държавата е отпуснала към 96 милиона лева при поискани от ръководството на академията 150 милиона.

От цялата субсидия БАН може да харчи за заплати и научна работа 90 милиона лева. Останалите пари се изразходват за техническа поддръжка на съоръжения, за стипендии и възнаграждения на докторанти и член-кореспонденти, а 10 процента остават блокирани. Според Златанов най-страшно ще бъде, ако БАН остане без пари за текущи разходи.

"Ако токът бъде спрян, ще спрат работа нашите замразители и хладилници, които с пари от Европейския съюз вече са заредени с безумно скъпи антитела, химикали и всякакви други материали", обясни той. Така само за 24 часа ще отидат на вятъра милиони евро.

Споделяне

Още по темата

Още от България