Седемдесет и пет бойци от Хизбула убити в Сирия

Седемдесет и пет бойци от Хизбула убити в Сирия

Ливанското шиитско движение Хизбула съобщи, че 75 негови бойци са убити в Сирия, откакто то се намеси в конфликта преди няколко месеца.

Повечето бойци на Хизбула са убити в района на Кусаир. "57 бойци бяха убити и още 18 издъхнаха от раните си от началото на участието на Хизбула във войната в Сирия", съобщи източник от ливанското проиранско движение, цитиран от АФП.

Същевременно представители на 11 западни и арабски държави осъдиха увеличаващата се намеса в сирийската криза на Иран и ливанската шиитска милиция "Хизбула", като призоваха за незабавно изтегляне на чуждестранните съюзници на режима в Дамаск.

На конференцията на групата "Приятели на Сирия" в йорданската столица Аман външните министри изрично осъдиха участието на бойци на "Хизбула" в боевете за западния сирийски град Кусаир. В разпространеното съвместно изявление министрите приканват за "незабавно изтегляне" на чуждестранните войници, сражаващи се в защита на президента Башар ал Асад, определяйки присъствието им на сирийска територия "сериозна заплаха за регионалната сигурност".

По време на срещата на "Приятелите на Сирия" в Аман, която е третата от февруари насам, бяха очертани параметрите за съставяне на предлаганото преходно правителство в Сирия с всички пълномощия на изпълнителна власт и за установяване на контрол върху въоръжените сили и апарата по сигурността. В заключителната си декларация министрите изразиха и безпокойство от предплагаемата употреба на химическо оръжие в гражданската война в Сирия и заплашиха с "тежки последици" виновните, ако тези съобщения се потвърдят.

Според източници, присъствали на конференцията при закрити врата, външните министри са се споразумели да съдействат за вдигане на някои забрани за доставка на западно оръжие за сирийските бунтовници при поддържането същевременно на усилия за намиране на политически изход от кризата.

Срещата в Аман се състоя преди очакваната идния месец в Женева международна мирна конференция, на която трябва да присъстват представители на режима в Дамаск и бунтовниците.

Групата "Приятели на Сирия", обхващаща над 50 държави и международни организации, бе създадена, след като Китай и Русия блокираха приемането на резолюция на Съвета за сигурност на ООН, която заклеймява режима на Асад за кръвопролитията. Сирийските съюзници Русия, Иран и Китай не членуват в групата.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят