Седемкратен ръст на инвестициите у нас през първите четири месеца

Добрев връчва първокласния сертификат на "Пластхим-Т", сн. БГНЕС

Почти седем пъти повече са привлечените в България инвестиции през първите четири месеца на 2012 г. в сравнение със същия период на миналата, съобщи министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев пред журналисти. В сряда той връчи сертификат за инвеститор клас "А" на тервелската фирма "Пластхим-Т". Тя ще вложи близо 35 млн. лв. в покупка на инсталации за производство на полипропиленово фолио и рециклираща машина.

За периода началото на януари- края на април 2012 г. у нас са били вложени общо 407 млн. евро при едва 63 млн. евро за същия период на миналата година. През тази година четири са сертификатите за инвестиция клас "А" и един - за клас "Б", а сумарната им стойност е 454 млн. лева, разкритите работни места са над 580.

 

За миналата година сертификатите за инвестиция клас "А" са били четири на обща стойност 92 млн. лева с 340 постоянни работни места.

 

Добрев каза още, че се надява до края на годината министерството и Българската агенция за инвестиции да убедят още пет-шест компании да инвестират в България и вложенията им да бъдат сертифицирани като клас "А".

 

Министърът поздрави ръководството на "Пластхим-Т" за смелостта да инвестира в период след икономическа криза и трудни времена за всяка компания, и изрази задоволството си да връчи сертификата на българска компания, обяснявайки, че държавата не прави разлика между местните и чуждите инвеститори. Очаква се по проекта да бъдат разкрити 32 нови работни места.

Споделяне

Още от Бизнес