Седемнадесет чужденци гласуват за български евродепутати

Седемнадесет чужденци, постоянно пребиваващи у нас, са подали заявления за участие в евроизборите, съобщиха в  понеделник от Централната избирателна комисия (ЦИК).

Дванадесет от мераклиите да участват в първия български евровот са от Великобритания и по един от  Гърция, Полша, Литва, Румъния и Чехия. Всички те обаче живеят във великотърновското село Хотница, прочуто с водопада в близост до него.

От ЦИК уточняват, че ако има други чужденци, които отговарят на изискванията и желаят да участват в български избори, могат да сторят това на местните през есента, тъй като срокът за регистрация за вота за Европарламент вече е изтекъл.

Онези, които са допуснати да гласуват на 20 май, не са избирали евродепутати на редовните избори 2004 г., уточняват от ЦИК. Те са подали документи по местоживеене в законно установения срок - 9 април, а до 19 април кметствата са предали списъка си във Външно министерство. Във вторник ЦИК  трябва да се произнесе дали те имат право да гласуват. 

Също във вторник трябва  да се одобри клипа за гласуване по постоянен и по настоящ адрес. Срокът за промяна на гласуване на друго място или за гласуване на настоящ адрес изтича на 4 май.

Социологическата агенция “Афис” е единствената до момента, подала документи и допусната да прави проучвания в изборния ден.

Споделяне

Още от България