Седиментите по Дунав ще се изследват с 3.5 млн. евро

Снимка: БГНЕС

Проект за управление на водите и седиментите на Дунав започват държавите, през чиято територия минава реката. В продължение на година и половина ще се събират допълнителни данни за вида, характера и движението на седиментите по реката и на базата на тази информация да се предотвратява риска от наводнения в дунавските държави.

Изследванията ще финансират с 3 558 581.62 евро от програмата за транснационално сътрудничество "Дунав“ 2014-2020 г.

В басейна на река Дунав се наблюдава все по-голямо несъответствие между излишък и недостиг на седименти. Наносният транспорт и управлението на седиментите са неотложни въпроси, които трябва да се разглеждат в широк транснационален контекст, отбелязват от българската Изпълнителна агенция "Проучване и поддържане на Дунав", която е партньор в проекта, изпълняван съвместно с Германия, Унгария, Словения, Сърбия, Словакия, Австрия, Хърватия и Румъния

Чрез по-добро и устойчиво управление на седиментите в басейна на река Дунав ще се постигнат по-добри условия за навигация, намаляване на рисковете от наводнения, подобрено екологично състояние и устойчиво функциониране на водноелектрическите централи.

Споделяне

Още от Бизнес

До какво ще доведе изискването за "зелените" сертификати?