Седма присъда срещу България заради полицейска бруталност и Цветан Цветанов

Тенчо Попов и съпругата му ще получат общо 14 000 евро обезщетение

Цветан Цветанов като вътрешен министър говори от трибуната на НС пред ноември 2010 година.

България бе осъдена за седми път заради непремерените изказвания на бившия вътрешен министър Цветан Цветанов, както и за проявена полицейска бруталност от неговите подчинени при показната акция по задържането на Тенчо Попов.

Попов е бивш главен секретар на финансовото министерство и бе арестуван на 1 април 2010 година при показна акция с участието на тежко въоръжени полицаи. Видео от ареста бе разпространено от пресцентъра на МВР, а от него се чуват неистовите крясъци на служителите на МВР: “Падни! Горе ръцете!“ и други.

През цялото време невъоръженият заподозрян, който е свален на земята, е държан на мушка, а лазерният мерник се вижда на гърба на беззащитния човек.

Интересното е, че МВР още не е свалило видеото от своя сайт, въпреки че другият задържан по същата акция Николай Цонев вече осъди прокуратурата за воденото срещу него дело.

Делото на Тенчо Попов се води от адвокатско дружество “Екимджиев и партньори“.

Европейският съд по правата на човек намира, че българската полиция е нарушила забраната за изтезания, нечовешко и унизително отношение при ареста. Тенчо Попов не е получил и правосъдие, защото прокуратурата е отказала да разследва случая. За това на него са присъдени 10 000 евро обезщетение.

Отделно 4000 евро обезщетение са присъдени на съпругата му Антония Попова, която е нотариус. Полицейската акция се проведе именно в кантората ѝ. Европейският съд посочва, че има нарушение на служебното/лично пространство на нотариуската, която не е била в офиса си по време на ареста.

Какво каза Цветанов

Конкретният коментар на Цветан Цветанов е следният: "Очевидно става въпрос за вече изградена схема за решаване на съдебно дело в предварително определена посока. Парите, които е носил в себе си Тенчо Попов, е трябвало да стигнат до съдията, за да бъде решено делото на бившия министър Николай Цонев по удобен за него начин"…

Адвокат Михаил Екимджиев бе завел дело и за изказванията на бившия прокурор Роман Василев и Бойко Борисов по същия повод, но съдът в Страсбург не откри нарушение. Роман Василев бе казал: „Днес е Велики четвъртък, хубав ден преди Разпети петък, да разпнем трима“. Той имаше предвид едновременните арести на Николай Цонев, Тенчо Попов и съдия Петър Сантиров.

Бойко Борисов отбеляза: "Полицията се справи перфектно по време на последните арести. Действително прокурорът Роман Василев не бива да говори такива неща, защото той е господар на всичко, което се случва от ареста до искането на мярка. Но нека не бъдем толкова състрадателни към хора, които са нанесли огромни щети на държавата."

Сметката...

Досега голямата уста на Цветан Цветанов и бруталните арести на МВР от времето му на вътрешен министър струват на държавата общо 123 000 евро. Страната ни беше осъдена за редица знакови операции от мандата на Цветанов начело на МВР - арестът на Алексей Петров, задържането на сочения за негова дясна ръка Антон Петров – Хамстера, както и операцията срещу братята Йордан и Пламен Стоянови – Дамбовците.

Отделно държавата е осъдена по две дела заради шумната полицейска акция "Медузите" във Варна и за изказванията на Цветанов по делото "Касоразбивачите".

Споделяне

Още по темата

Още от България

Колко време давате на новия парламент?