Седми блок в АЕЦ "Козлодуй" напредва с търсене на терен

Реализацията на проекта за изграждане на VІІ блок на АЕЦ "Козлодуй" напредва, след като дъщерното на атомната ни централа дружество “АЕЦ Козлодуй -Нови мощности” е внесло в Агенция за ядрено регулиране (АЯР) искане да получи разрешително за избор на площадка, на който да бъде разположен бъдещият реактор. Това става ясно от съобщение на ядрения регулатор, където са подадени концептуално описание на ядреното съоръжение, план задание за извършване на предпроектните проучвания, свързани с избора на площадка, списък на приложимите стандарти, документи, удостоверяващи наличието на финансови, технически и материални ресурси на заявителя и други.

Изборът на площадка е първата стъпка от техническата част на лицензионната процедура за изграждане на нова ядрена мощност. Предстои преглед по същество на представените документи в установените срокове, допълниха от АЯР.

Досега по проекта има избран консултант – американската "Уестингхаус", който да направи предпроектното проучване за новата ядрена мощност в АЕЦ "Козлодуй" и да прецени дали произведеното руско оборудване за спрения проект за строеж на АЕЦ "Белене" може да се инсталира на нова площадка. През октомври пък бе обявена процедура за избор на фирма, която да изготви оценката за въздействие върху околната среда на новия реактор.

Предпроектното проучване се очаква да стане готово през март 2013 г.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Какво очаквате да свърши служебното правителство?