По изчисления на "Уестингхаус"

Седми блок в "Козлодуй" ще струва 7.7 млрд. долара

Цената на тока ще е поне 75 долара за мегаватчас

Ядреният реактор АР 1000 на "Уестингхаус" все още няма одобрен лиценз от ЕК. Сн." Уестингхаус"

Новият седми блок на АЕЦ "Козлодуй" ще струва 7.7 млрд. долара. Само стойността на ядрения реактор ще е около 5.3 млрд. долара, а цената на тока бъдещата мощност ще е поне 75 долара за мегаватчас. Това показват анализи на американската компания "Уестингхаус", представени в петък.

В края на управлението на кабинета "Орешарски" с "Уестингхаус" беше сключено предварително споразумение за изграждане на новата мощност на ядрената централа. То беше подписано под условие, че трябва да бъде потвърдено от следващото правителство. Кабинетът "Борисов" все още не е направил това.

Цената не включва всичко

По време на представянето на "Уестингхаус" в петък беше съобщено, че нетната цена на новата мощност ще е 7.7 млрд. долара при условие, че икономическият растеж в България през следващите години остане под 2%. В сумата не влизат разходите за извеждане от експлоатация на бъдещия седми блок, защото се очаква те да се правят след 60 - 80 г., колкото е проектният живот на реактора.

В цената от 7.7 млрд. долара влизат разходите, които би трябвало да направи българското правителство по проекта. "Уестингхаус" ще предложи на държавата стойност от 5.3 млрд. долара за ядрения реактор, разработен от нея. По думите на Майкъл Кърст, вицепрезидент на „Уестингхаус“ за Европа Близкия Изток и Африка, тя е най-ниската в света.

"Всички останали разходи (над цената на реактора) са на собственика, т.е. българската държава", коментира Кърст. Това означава, че правителството трябва да осигури 2.4 млрд. долара по изчисленията на "Уестингхаус".

Кърст посъветва правителството сега да потърси финансиране за проекта, тъй като нивата на лихвите в момента са ниски и сега е моментът да се реализира подобен проект.

Според изчисленията на „Уестингхаус“ един мегаватчас електроенергия от бъдещия седми блок ще струва поне 75 долара. В цената се включват само разходите по изграждане на мощността, но не и оперативните и тези за гориво. От компанията обясниха, че по принцип тези невключени разходи са около 20% от стойността на енергията. Според изчисленията на компанията приходите от продажба на ток за 20 години ще са 11 млрд. долара.

Обявената от "Уестингхаус" базова цена на тока от бъдещия нов блок в "Козлодуй" е по-висока от намалената от ДКЕВР стойност на енергията от т. нар. американски централи "Ей И Ес Марица изток 1" и "Контур Глобал Марица изток 3". Преди време бившият вече директор на АЕЦ "Козлодуй" каза, че тока от атомната централа след построяването на седмия блок в нея и при работещи пети и шести ще струва около 70 лв. за мегаватчас.

Блокът няма да е готов до 2025 г.

Представителите на "Уестингхаус" обявиха вчера, че новата мощност в "Козлодуй" няма да е готова преди 2025 г. Според Кърст инвестиционно решение за проекта може да бъде взето най-рано след 3 години, защото процесът е още в началото. В това време ще тече и лицензирането на реактора на американската компания от българската Агенция за ядрено регулиране. "Уестингхаус" няма одобрен от ЕК лиценз за изграждането на ядрен блок от типа AP 1000.

"Искаме от правителството гаранции и да прояви решителност да започне този проект", заяви Кърст и допълни, че още не са започнали никакви разговори за финансиране и за това дали ще има държавни гаранции за теглените заеми за строителството на блока. Работело се да се намери най-добрата финансова схема.

Към момента предложението на "Уестингхаус" е да влезе с 30% акционерно участие в дружеството АЕЦ "Козлодуй - Нови мощности", създадено за проекта за нов блок. След като мощността бъде завършена, компанията ще се изтегли от общата компания и държавата ще остане единствен собственик на изградения блок. Предложението е финансиране за проекта да бъде осигурено чрез мостов заем от американската Ексимбанк.

По време на представянето в петък от "Уестингхаус" декларираха още, че са готови да доставят ядрено гориво и за съществуващите пети и шести блок на АЕЦ "Козлодуй". Компанията участва в рехабилитацията на двата блока, руско производство. За момента страната ни има подписан договор с руската корпорация "Росатом" за доставки на свежо ядрено гориво за двата блока.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?