Седми ден продължава издирването на миньорите от рудник "Ораново"

Седми ден продължава издирването на миньорите от рудник "Ораново"

Акцията по спасяването на двамата миньори Николай Христов и Иван Лазаров, затрупани при срутването в рудник "Ораново" продължава вече цяла седмица без да е ясно дали двамата все още са живи.

Началото на операцията в понеделник бе забавено заради наложителни укрепителни дейности в галерията под земята.

По данни на областния управител Муса Палев, огласени преди ден, 34 метра от свлачището, което затрупа четирима миньори, е прокопано, но остават още 28 метра.

На местата, където работят спасителите, има вентилационна система, която подава въздух и се предполага, че има определен процент кислород, който влиза навътре в галерията.

Тази седмица се очаква да бъде готов и докладът на инспектората на енергийното министерство.

Според миньори свличането е станало от дъното на галерията, където се е извършвала т. нар. "обрушовка", което означава, че единствената надежда за двамата е да са се намирали по време на свличането в едно от двете разклонения с дълбочина около 4-7 метра.

Междувременно ръководителят на спасителната операция в мината "Сан Хосе" в Чили, където 33-ма миньори прекараха 69 дни под земята, Раул Дагнино, коментира пред БНР, че "ако в "Ораново" има риск за живота на работещите там, мината трябва да бъде затворена".

"Най-важното за спасителната операция в момента е да се влезе в контакт със затрупаните миньори, да им се даде достъп до въздух и вода. Това ще им даде шанс за живот. Така действахме при срутването на мината в Чили. От изключително значение е техниката, с която се работи. Най-важното е да се вярва в Бог. При спасяването в Чили трябваше да направим сондажи на дълбочина 700 м, за да спасим хората бързо, за да им осигурим достъп до въздух, вода и храна. Най-важното сега е да се установи местонахождението на вашите миньори. Мината е голяма", добави специалистът.

Дагнино разказа още, че след щастливата развръзка на критичната ситуация в чилийската мина, собственикът ѝ е бил осъден на затвор, а рудникът - национализиран и закрит.

"Много е трудно да има утеха за близките на загиналите в мината през последните години. Затова единственото решение да няма повече жертви е да бъде преустановена работата там. Технологията и вярата в Господ спаси миньорите в Чили. Работихме 24 часа в продължение на 69 дни. Емоцията, която изживях след изваждането им на повърхността живи, бе неописуема. Оттогава животът ми се промени коренно, придоби друга стойност", каза още Раул Дагнино.

Споделяне

Още по темата

Още от България