mediapool.bg Ти си това, което четеш

Седмица грипна ваканция в София

12:06 | 21 януари 2011 | 0 коментара

От събота в София се обявява грипна епидемия заради високата зоболеваемост и постоянно увеличаващият се брой болни през последните две седмици, съобщиха от регионалната инспекция по опазване и контрол на общественото здраве.

Заради грипната епидемия със заповед на образователния министър се обявява и грипна ваканция във всички столични училища.

Ваканцията ще продължи от понеделник (24 януари) до петък (28 януари) включително. Тъй като тогава свършва първият учебен срок и има междусрочна ваканция, децата ще се явят на училище на 1 февруари. Директорите трябва да осигурят преструктуриране на учебния материал, така че да бъде усвоен.

От здравната инспекция съобщиха, че заболеваемостта през миналата седмица е била 155 на 10 000 души, а през тази всеки ден се наблюдава рязко нарастване на броя на болните от остри респираторни заболявания.

Около 30% от изследваните болни в София са с A(H1N1), по-известен като свински грип. Останалите циркулиращи щамове на грипа този сезон у нас са A /Пърт (H3N2) и B (Бризбейн). 

От здравната служба съобщиха, че има болни от всички възрасти, но най-засегнати са учениците и хората в активна трудоспособна възраст.

С обявяването на грипната епидемия се разпореждат ограничителни мерки в лечебните заведения.

Спират се детските и женските консултации, профилактичните прегледи, профилактичните ваксинации, плановата оперативна дейност, свижданията в лечебните заведения.

От инспекцията са изпратили писма до семейните лекари и директорите на болници за ограничителните мерки.

Наблюдението на развитието на грипните епидемии всяка година показва, че грипът обхваща около 30% от населението. Болестта се развива от 24 до 48 часа след заразяване и изисква бързи мерки.

Грипът е особено опасен за често боледуващи деца и страдащи от системни хронични заболявания от всички възрасти, бременни и хора с наднормено тегло. При тях най-често се развиват усложнения.

Грипна епидемия в петък беше обявена и в област Пазарджик, където заболеваемостта е 444 на 10 000 души. В здравните заведения във Велинград, Септември и Пещера леглата не достигат и пациентите се пренасочват към пазарждишката многопрофилна болница. Грипна епидемия беше обявена и в община Плевен.

По-рано тази седмица епидемия беше обявена в София област и в пет общини в страната - Благоевград, Петрич, Дупница, Рила и Кочериново.

От Министерството на здравеопазването заявиха, че са осигурени антивирусни препарати, които могат да се отпускат по преценка на специалист в болничните заведения, от Спешна помощ и от личните
лекари. Тези медикаменти се разпространяват чрез съответните регионални инспекции по опазване и контрол на общественото здраве в страната по заявка на лечебните заведения или общопрактикуващите лекари. Медикаментите се отпускат безплатно на пациентите от медицинските специалисти.

Още по темата
Още от България