Седмица след Маргините прокуратурата обвини и Баретата

Седмица след Маргините прокуратурата обвини и Баретата

Софийската градска прокуратура е внесла в Софийския градски съд обвинителен акт срещу Златомир Иванов - Баретата и Антон Савов – Тони Дебелия, съобщи пресцентърът на Върховната касационна прокуратура в четвъртък.

Обвинителният акт е за набавяне на имотна облага чрез заплаха за убийство, a двамата са посочени като съизвършители.

Според градската прокуратура рекетът се е състоял на 15 февруари 1999 г. в офиса на “Елит Прима Комерс" в спортен комплекс “Академик" от 12,00 до 19,00 часа.  

“С цел да набавят за себе си имотна облага принудили Мохамед Абдул Ал Хирши, чрез заплашване с убийство да извърши нещо противно на волята му: да подпише “запис на заповед" за сумата от 300 000 щатски долара с левова равностойност 522 111 лева, да им предостави следните вещи: автомобили Джип “Гранд Чероки" на стойност 22 000 лв., “Мерцедес 300 СЕ" на стойност 31 000 лв., “Мерцедес 300 5Е1" на стойност 24 000 лв. и “Мерцедес 320 51" на стойност 24 000 лв., 2000 щатски долара, 1500 германски марки, златни бижута и други вещи - всичко на обща стойност - 653 171,86. Изнудването е извършено от две лица и е било придружено със заплаха за убийство и с отнемане на имущество”, се казва в обвинителният акт, внесен от градската прокуратура.

Според прокуратурата за това престъпление се предвижда наказание “лишаване от свобода" от 5 до 15 години, глоба от 5 до 10 хиляди лева и конфискация 1/2 от имуществото на двамата.

Червена точка пред Брюксел

В репортаж от София за последните действия на властите да покажат пред Брюксел справяне с организираната престъпност и корупцията, агенцията Ройтерс отбелязва и повдигнатото обвинение към Баретата. Това може да помогне за смекчаване на оценките на евроекспертите, според които реформите в България са “твърде теоретични”, а новите промени в конституцията имат потенциал да подкопаят правосъдната система, посочва агенцията.

Баретата и дясната му ръка - шофьорът му Тони Дебелия - бяха арестувани от НСБОП през ноември миналата година като предполагаеми извършители на атентат срещу вече покойния Константин Димитров – Самоковеца в края на май 2005 година.

Тогава прокуратурата внесе акт, който обвиняваше двамата в участие в организирана престъпна група, контрабанда и укриване на данъци. Месец по-късно двамата бяха освободени от ареста с решение на Софийския градски съд и им бе наложена най-леката мярка за неотклонение - “подписка”. Мотивите за решението на съда бяха, че прокуратурата не е предоставила никакви доказателства, които да ги уличават в каквато и да е престъпна дейност.

Преди седмица Софийската градска прокуратура внесе обвинителен акт от 40 страници срещу братята Красимир и Николай Маринови, известни като Маргините. Двамата трябваше да престоят близо 6 месеца в ареста на Националната следствена служба преди градската прокуратура да подготви акта. 

В четвъртък в 17.00 часа Софийският градски съд (СГС) образува наказателно дело от общ характер № 1281/2006 година по следственото дело и прокурорската преписка на Софийската градска прокуратура срещу групата на братята Маргини, Иво Карагеоргиев, Светлин Карагеоргиев, Бисер Илиев, Стефан Рангелов и Веселин Тошев.

Софийският градски съд ще спази процесуалния срок за насрочване на делото, се отбелязва в съобщението от съда.

В четвъртък чрез жребий са били определени и основният съдия-докладчик и резервният съдия по делото, но имената им в съобщението не се посочват.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?