Седмият "Хари Потър" излиза у нас на екохартия

Седмият "Хари Потър" излиза у нас на екохартия

Седмият роман с развръзката на историята за момчето-магьосник Хари Потър излиза на български език на 13 декември със заглавието "Хари Потър и даровете на смъртта", съобщиха от издателството "Егмонт България". Преводът на книгата на Джоан Роулинг е дело на съименничката на социалната министърка Емилия Л. Масларова

Книгата е отпечатана в Германия върху 656 страници от специална екохартия, съдържаща материали от дървесина от гори, стопанисвани по екостандарти, от рециклирана хартия и екологични пълнители в съотношение 50:30:20.

С отпечатването на българските 40 хил. екземпляра върху такава хартия са спасени близо 500 дръвчета, посочиха от издателството.

Цената на "Хари Потър и даровете на смъртта" е 29.90 лв. "Егмонт" ще дари 500 бройки за читалища и училищни библиотеки, а два екземпляра ще бъдат отпечатани на брайлово писмо за училищата за деца със затруднено зрение в България.

Онези от читателите, които са пропуснали английското издание, излязло у нас заедно със световната премиера на дългоочаквания последен роман за момчето-магьосник, сега ще прочетат завладяващия разказ за финалната решителна битка на Хари срещу виновника за смъртта на родителите му - Лорд Волдемор.

Изправяйки се в тази битка Хари Потър ще научи и колко струват приятелството, саможертвата, страданието и любовта.

В седмата книга Хари вече е на 17 години и трябва да извърви мъчителния път на превръщането си от момче в мъж и после в герой. Той ще открие отговорите на много въпроси, ще разгадае дълбоко погребани тайни на миналото и ще разбере, че Смъртта е повече състояние на духа, отколкото физически завършък на Живота.

Предишните шест романа от поредицата на британската писателка Джоан Роулинг са издадени в България с общ  тираж от 355 хил. бройки.

В света всички книги за Хари Потър са преведени на 65 езика, включително хинди, бенгалски, африкаанс и виетнамски. Първата част дори вече е преведена на латински и старогръцки. Продажбите на поредицата превърнаха авторката в най-богатия и най-издавания писател до момента, а специално проучване сочи, че 51 на сто от читателите на историята са на възраст между 5 и 17 години. 

Споделяне

Още от