Седмият Хари Потър счупи рекордите по продажба

Седмият Хари Потър счупи рекордите по продажба

Седмият и последен роман от поредицата за Хари Потър е на път да се превърне в най-бързо продадената книга в света, предаде ББС в понеделник.

В САЩ приблизително 8.3 млн. копия от романа бяха продадени в първите 24 часа, съобщиха от издателя "Сколастик".  Това бие предишния рекорд, държан от шестия Потър-роман, от който бяха продадени 6.9 млн. копия в първите 24 часа в Америка.

Броят на продажбите във Великобритания ще бъде обявен по-късно, но излязоха информации, че от пускането на "Harry Potter and the Deathly Hallows" на книжния пазар в събота се продават по 15 копия на секунда. 

Говорителката на британския издател "Блумсбъри" каза пред "Обзървър", че очакванията са продажбите на финалната история за Хари Потър да надхвърлят 3 млн. бройки за първите 24 часа. За същия период "Хари Потър и нечистокръвния принц" бе купен от 2 млн. читатели на Острова.

Седмата книга за Хари Потър излезе на световния пазар в събота полунощ британско време, включително в страни като Индия и Австралия, където феновете прекараха нощта пред книжарниците.

В Бангладеш митниците продължиха да работят в петък, когато е празник в страната, за да могат да доставят навреме изданието.  

Във Великобритания 250 хил. фенове, повечето от които бяха облечени като магьосници, се направиха среднощни партита.

Българските фенове на Хари Потър също превзеха книжарницата на "Хеликон" в София, където се състоя премиерата на изданието на седмия роман на английски език. Гост на купона бе актьорът Станислав Яневски, който изигра ролята на българския играч по куидич в четвъртия филм за Хари Потър и огнения бокал. Той даде автограф на първото купено в България копие от финалната история за детето магьосник.

Споделяне

Още от

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?