Седмият крал на Белгия се възкачи на престола

Седмият крал на Белгия се възкачи на престола

Седмият крал на Белгия - 53-годишният Филип, се възкачи на престола тази неделя. Неговата интронизация последва желанието на баща му - крал Албер Втори (79 г.), да адбикира заради
напредналата си възраст и влошено здраве, след 20 години начело на държавата.

В официалния портрет на крал Филип, разпространен от Двореца, се посочва, че още от дете той е бил подготвян за държавен глава, предаде БТА. Завършил е средното си образование във френскоезичния колеж Сен Мишел и в колежа Лопем край Брюж.


Новият крал говори шест езика, сред които трите национални езика в Белгия - френски, фламандски и немски, както и италиански, испански и английски.

Филип завършва през 1981 г. Кралската военна академия на Белгия, след което добива квалификации за командос и за пилот на четири типа изтребители. Страстта му към летенето, от което усвоява и висш пилотаж, възниква покрай покоряването на Луната от САЩ през 1969 г. по програмата "Аполо". В работния си кабинет кралят е поставил макет на американска совалка, готова за изстрелване. През 2010 г. той получава званията генерал-лейтенат и вицеадмирал. През 1985 г. Филип става магистър по политически
науки от университета Станфорд в САЩ.

Когато е на 39 г., Филип сключва брак с 13 години по-младата от него кралица Матилда, с която имат четири деца.


Наблюдатели коментират, че кралицата е имала и ще има решаваща роля за утвърждаването на новия белгийски държавен глава заради всеизвестната му стеснителност. Специалисти по неречево общуване анализират поведението на новия крал пред външния свят и доказват, че той се чувства несигурен сред хора, с които не е близък.

По тяхно мнение кралят не обича да е център на внимание, а освен това се изразява трудно. Когато говори, той прави жестове, подчертаващи дълбоката му искреност. Специалистите намират, че това е двоен проблем, тъй като от държавен глава се очаква на обществени места да говори единствено съобразно протокола, не непременно това, което действително мисли.

Филип ще бъде първият белгийски крал, който ще плаща данъци и акцизи върху годишната си бюджетна издръжка от около 11 милиона евро.

От днес Белгия има двама крале, тъй като Албер Втори не губи титлата си, а само размера на издръжката си – тя ще бъде намалена на 923 000 евро годишно. Страната има вече и
три кралици - Фабиола (вдовицата на крал Бодуен), Паола (съпруга на Албер Втори) и Матилда.

Споделяне

Още от Свят

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?