Седмокласникът на Гешев няма да може да си избере любим съдия

Седмокласникът на Гешев няма да може да си избере любим съдия

Въображаемият седмокласник на главния прокурор Иван Гешев, който се е добрал до електронния подпис на своите родители, няма да може да разпределя делата в съдебната система. Това става ясно от изводите от одита на централизираната система за случайното разпределение на делата в съдилищата. Резюмето на доклада бе публикувано на страницата на Висшия съдебен съвет .

Одитът е установил 23 уязвимости на сегашната система за разпределение на делата, което би трябвало да е очаквано за ВСС. Системата бе преправена набързо през 2015 година, за да замести временно напълно пробитата система "Лоу чойс", която се ползваше към онзи момент. Съдебният съвет се задейства под натиска на Европейската комисия, защото проверките на "Лоу чойс" бяха показали, че тя може да се манипулира без да оставя следи от буквално всеки.

Сегашната система има уязвимости, които представляват риск, но те могат да се експлоатират само ако злонамереният потребител има предварително осигурен достъп. Само при това положение може да се стигне до "неоторизирани промени в резултатите от разпределението на дела".

"Тестовете за оценка на сигурността не са установили техническа възможност за достъп до системата отдалечено, без съответното лице да бъде предварително и ръчно оторизирано от лицата, отговорни за това. В рамките на договорно определения обхват, одитиращото дружество не е имало задача да извършва проверки за установяване на действителни нарушения на сигурността на системата, вт.ч. за осъществен неоторизиран достъп и за извършени манипулации при разпределението на дела", се казва в резюмето на одита,

Системата е качена на сървър, който физически се намира в сградата на Висшия съдеббен съвет.

Служители на одитиращата фирма все пак са забелязали, че от октомври 2016 година са останали следи от "потенциално злонамерена дейност" спрямо система от компютър с IP адрес в София. Няма доказателсва, че опитът е бил успешен.

Одитиращата фирма прави заключение, че системата за разпределението на делата в съдебната система е създадена с фокус върху нейната функционалност, но не е защитена достатъчно надеждно. Причината е, че използва остарели технологии. Системата е разработена преди пет години и за това време мнозинството във ВСС не се сети да направи нещо по-добро.

На 9 април ВСС проведе извънредно заседание заради одита на система. Главният прокурор Иван Гешев използва случая и открито атакува Лозан Панов, като го посочи за един от виновниците за създалото се положение. Другият посочен бе съпредседателя на "Демократична България" Христо Иванов.

Иван Гешев попита защо Панов през последните пет години не е поискал одит на системата за разпределението на делата. Главният прокурор обясни, че "за цялото българско общество е ясно какво се е случило за тези пет години и кой е виновен". Към онзи момент обществото нямаше никаква представа за какво говори Гешев, защото докладът не бе публикуван.

И към момента документът е конфиденциален, а е публикувано само резюме.

Главният прокурор обясни, че ако одитът бъде оповестен, всеки седмокласник ще може да разпределя дела, използвайки електронния подпис на родителите си. Тогава той не уточни, че седмокласникът ще се нуждае още от оторизиран достъп до системата, т.е. въпросният електронен подпис да бъде приет, както и че ще остави следи.

Споделяне

Още от България