Седмокласници писаха преразказ на “Сърце” от Каралийчев

Преразказ по непознат текст по разказа “Сърце” от Ангел Каралийчев се падна във вторник сутринта на изпита на седмокласници, които кандидатстват за елитните гимназии. По регламент учениците, които държат изпит по български език и литература, трябва да се запознаят с текста за 15 минути и да го преразкажат подробно за един час от името на героя Нешко. За първи път тази година изпитът е под формата на тест.

Това е първият от трите варианта за преразказ. За останалото време – 1 час  и 45 мин., кандидат-гимназистите трябва да решат тест с 50 въпроса. Вариантът на теста е оцветен в зелено и е включен в тестовата книжка, която ще се даде на всеки ученик.

Те получават и бланка, на която да отбелязват верните отговори и пет листа за преразказа, които са с холограмна защита. На гърба на заглавната страница на тестовата книжка са дадени подробни указанията за изпита. Учениците ще получат от квесторите по една синя химикалка и ще трябва да работят само с нея. Тъй като тестовете ще се оценяват по точкова система, още този следобед на сайта на Министерството на образованието и науката www.mon.bg ще бъде качена скалата за образуването на точки в оценка.

Във всяка изпитна зала в страната може да има до 15 ученици и по двама квестори. В коридорите и на входната врата на училищата също има квестори.

29 157 ученици в България кандидатстват за прием в елитните средни училища. Те се състезават за повече от 19 600 места.

В столицата за препитването са се записали 6194 деца. Те се борят за 5200 места, групирани в 200 паралелки. Изпитът продължава 3 астрономически часа.

 

Споделяне

Още от България