Седмокласниците масово с четворки на изпитите по математика и литература

Седмокласниците масово с  четворки на  изпитите по математика и литература

Двойките на изпита по математика след седми клас са повече от получените слаби оценки по литература, показват окончателните данни на Министерството на образованието и науката. По математика 12, 4 на сто (3315) са двойките, по литература скъсаните са около 7 процента (1851).

157 седмокласници са решили без грешка задачите, а пълни шестици по литература имат 106 ученици.

По математика преобладаващата оценка е тройката, почти 32 на сто от кандидат-гимназистите. Четворки са получили почти 8 000 ученици или около 30 процента от седмокласниците, петиците са 15.5 на сто, а отличните резултати – 10.3 на сто.

По литература най-масовата оценка е добрата оценка – 34 на сто. Съчинение-разсъждение за тройка са написали 32.8 процента от учениците, петици имат 5550 ученици (20.8 на сто), а отличните са 5.3 процента.

Общо задачите на изпита след седми клас са решавали 26 658 ученици, а неявилите се са 366. По темата “Речта на Странджата – слово за страданието и родолюбието” писаха 26 700 кандидат-гимназисти, с 297 по-малко от заявилите желание да се явят на изпит по литература.

Средният успех за страната на изпитите за гимназиите по литература след седми клас е 3.75, а по математика - 3.67.

Щестиците на кандидат-гимназистите в столицата повече от двойките

81 ученици в София имат пълни шестици на изпита по математика за прием в гимназии след седми клас, а по литература отличните оценки са 27. Общо отличните оценки (над 5.50 на сто) по математика са 862, а по литература - 434. Това съобщи в понеделник пред журналисти вицепремиерът и министър на образованието и науката Даниел Вълчев.

Двойките по математика са почти 11 процента (620), а по литература - 5 на сто (292). Вълчев коментира, че слабите оценки по математика тази година са по-малко в сравнение с предишни години, но същото важи и за шестиците. Това, по думите на Вълчев, показва, че министерството е осъществило идеята си да направи изпит, при който да се изкарва по-лесна тройка, но по-трудно шестица.

Най-масовата оценка и на двата изпита в столицата е четворката. По математика около 27% от учениците имат добра оценка, а по литература – 34%.

Тройките по математика са близо 26%, а петиците – около18%. По литература среден са получили 26% от явилите се ученици, а 25% имат много добра оценка.

Тази година изпит по математика положиха 5598 ученика, а по литература съчинение-разсъждение писаха 5625 седмокласници.

Вълчев уточни, че още е рано да се каже колко паралелки ще се наложат да бъдат закрити. Министърът подчерта, че няма да бъде допуснато съществуването на маломерни паралелки с по-малко от 18 ученика.

До началото на учебната година ще бъде ясно кои училища не се успели да запълнят одобрените от МОН паралелки. Децата, които са смятали да учат в оказалите се маломерни паралелки, ще трябва да си намерят ново училище до първия учебен ден.

Седмокласниците от цялата страна могат да проверят своите оценки на интернет-сайта на министерството. За това кандидат-гимназистите трябва само да въведат своя областен град и входящ номер.

Кандидат-гимназистите могат да проверят резултатите си на адрес: www.minedu.government.bg 

Споделяне

Още от България