Седмокласниците се справили по-добре с по-сложните задачи

Цели училища са със среден успех двойка на външното оценяване

Седмокласниците се справили по-добре с по-сложните задачи

Само пет са пълните шестици по български език и литература и 161 - по математика, на изпитите за външно оценяване след седми клас, съобщи в понеделник зам.-министърът на образованието Милена Дамянова. Тя посочи, че резултатите от националното външно оценяване на седмокласниците по български език са добри и доста по-високи в сравнение с миналата година по отношение на втория модул на изпита, който включваше преразказ и традиционно се смята за по-трудната част от изпита.

През тази година като цяло повече седмокласници са участвали във вторите модули от външното оценяване по български и по математика, които увеличават шансовете за прием в елитните гимназии. На изпита по български език и литература децата писаха преразказ по разказа "Бабата, която хранеше котките" от Деян Енев, а по математика решаваха допълнителни задачи.

При сравнение на резултатите на седмокласниците с оценките на същите деца от външното им оценяване през 2009 година след четвърти клас обаче се забелязва сериозен спад. От просветното ведомство традиционно обясняват това със спецификата на обучението в прогимназиалния етап, както с влизането на децата в тийнейджърска възраст.

През тази година скалата за оценяване беше променена и за тройка са били нужни поне 18 точки от 100 възможни. За сравнение през 2010 г. при националното външно оценяване в седми клас тройка се получаваше при 14 точки, а през 2011 г. - при 16 точки.

На външното оценяване по български език в седми клас двойките са 581, а по математика - 1314. В изпита по български език и литература са участвали 55 012 седмокласници от страната, а по математика - 54 844. Общият успех от двата модула по български на седмокласниците за страната е "много добър" 4.51, по математика е "добър" 4.30.

И през тази година по постигнат среден успех от всички седмокласници по български и по математика на първо място е София-град, следван от Габрово, Варна и Смолян. На последно място по двата изпита са учениците в седми клас от Разград, като преди тях се нареждат Силистра и Добрич. Перник е на пето място по среден успех на седмокласниците по български и по математика, но седмокласниците от града не са включени в данните за външното оценяване по чужди езици, тъй като заради земетресението много малко от учениците са участвали в него.

Учениците от Софийската математическа гимназия са на първо място по среден брой точки – 35.19, от всички предмети от националното външно оценяване в седми клас през тази година.

На второ място по този показател е Математическата гимназия в Русе с 34.86 среден брой точки. На трето място, отново е математическа гимназия - тази във Варна с 34.72 точки. На четвърто място е частното основно училище "Света София" от столицата, в което учат 36 седмокласници, постигнали среден брой точки 34.6.

С най-ниски резултати от външното оценяване по различните предмети са основното училище в Буковлък, област Плевен - със 7.84 среден брой точки, основното училище в Ръжена, област Стара Загора, 103-то основно училище "Васил Левски" в София-град, основното училище в Телериг, област Добрич. На последното пето място е основното училище "Христо Ботев" от Бургас. Неговите 50 седмокласници са постигнали среден брой точки 7.56 на външното оценяване по различните предмети.

Дамянова съобщи още, че резултатите от държавните зрелостни изпити за 12-и клас от тази година са малко по-ниски от постигнатото на матурите през миналата година. Тя уточни, че скалата за оценяване на матурите не е променена сега и остава като миналогодишната.

 Зрелостниците вече могат да си проверяват резултатите от матурите на сайта на МОМН - с ЕГН и с входящ номер. 

Споделяне

Още от България

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?