Седмото издание на "София Прайд" се проведе в столицата

Седмото издание на "София Прайд" се проведе в столицата

Седмото поредно издание на шествието "София Прайд" се проведе в събота в столицата, след като бе отложено от 21 юни заради наводненията в Североизточна България, довели до бедствено положение.

Парадът започна в 17.00 часа пред Паметника на съветската армия, с след това шествието премина по централните столични булеварди, като се включиха около 400 души, пазени през цялото време от полицейски кордон. До инциденти не се стигна.

"София Прайд" завърши с концерт на началната му точка. Сред изпълнителите на сцената бяха Рут Колева и Александра Александрова от реалитито "България търси талант".

Целта на събитието бе да повиши видимостта на хората с различна сексуална ориентация, да поддържа обществения дебат за приемането им и да покаже на хилядите нехетеросексуални българи, че не са сами.

Около 20 привърженици на "Атака", протестиращи срещу "София Прайд" временно затрудниха движението на кръстовището при университета в опит да стигнат до Паметника на съветската армия, след като бяха блокирани от полицията. Според полицаите те не са уведомили общината за планирания протест.

През седмицата над 10 посланици в София направиха официално изявление в подкрепа на "София Прайд", насърчавайки хората и институциите в България да застанат зад непредубедеността и толерантността към тази общност.

Споделяне

Още от България

Защо Слави Трифонов скри имуществото си?