SeeNews: Най-вероятно България ще продаде две цигарени фабрики на Бритиш Американ Табако до края на годината

Най- вероятно до края на годината България ще сключи сделка за продажбата на две тютюневи фабрики с Бритиш Американ Табако, които са част от тютюневия холдинг "Булгартабак", съобщи информационният сайт SeeNews.

България вече забави с повече от месец решението за сделката след края на октомври, когато получи само едно оферта, от ВАТ, за покупката на две от най-добрите цигарени фабрики София БТ и Пловдив БТ, които се предлагат в пакет. Инвеститорите игнорираха другите две цигарени фабрики Благоевград БТ и Слънце Стара Загора БТ, които са обединени във втория пакет.

"Има голям шанс сделката да бъде сключена до края на годината", съобщи за SeeNews източник близък до процеса на приватизацията, пожелал анонимност.

Свръхкапацитетът и нарастващата конкуренция на европейския пазар, към който България ще се присъедини през 2007 г., са подбили пазарната цена на цигарените производители, заявиха експерти от тютюневия бранш.

Решението на правителството да ускори процеса на продажба и да приключи сделката тази година вероятно е продиктувано от необходимостта повторно да се открие процедура за продажбата на турския концерн Текел, каза анализатор за SeeNews.

Турското правителство обяви в понеделник, че ще покани кандидатите през следващата седмица за продажба на пакет от тютюневия бизнес на притежавания от държавата концерн Текел. Бритиш Америкън Тобако беше един от кандидатите в анулираната процедура заедно с третата по големина в света тютюнева компания Japan Tobacco Inc.

JTI предложи най-високата цена от $ 1.15 милиарда (855.6 млн. евро) за тютюневата фабрика, която е шестата по големина в света, но турските власти анулираха процедурата по продажба с обяснението, че тя е много под очакванията им.

Анализаторите считат, че повторното обявяване на търг за продажбата на Текел ще привлече по-ниски оферти от първото.

Още от Бизнес