Проф. Огнян Герджиков ще оглави Съвета по законодателство към НС

Сегашните законотворци не са добри, както и предишните

Огнян Герджиков и Михаил Миков. Сн. БГНЕС

Сегашните законтворци не са добри, както и предишните – много бързат и нямат нужния капацитет. Те си мислят, че знаят – това е големият проблем на българина. Такава оценка направи за законодателите и законодателството бившият председател на парламента от НДСВ проф. Огнян Герджиков, който от няколко дни е назначен за председател на възстановения Консултативен съвет по законодателство към Народното събрание (НС).

Народните представители действат необмислено на принципа "чули-недочули”, обясни той в неделя пред бТВ. "В предишното НС приеха капиталът на ООД да е минимум 2 лева. Чули, че в много страни е така. Така е, ама не е точно така, там има редица други обстоятелства. После се видя, че последиците са катастрофални. При сегашните управляващи пък единодушно, за съжаление, в правната комисия мина проект – да има т.нар. абсолютна 10-годишна давност за вземанията. Катастрофално е и това решение – в него има нещо популистко. Това е един тумор и вместо да се изреже внимателно, те решават да изкормят целия човек”, коментира Герджиков. Той е професор по търговско право в СУ "Св. Климент Охридски" и оглавяваше 39-то НС (2001-2005 г.) при управлението на Симеон Сакскобургготски.

Той обясни, че бил поканен да заеме длъжността в Консултативния съвет от сегашния председател на НС Михаил Миков. "Покани ме първо на кафе преди няколко месеца. Не бях много във възторг, защото не ми се натоварваше с допълнителни ангажименти, имам си достатъчно. След това пак ме покани преди 15-20 дни. Казах си, че след като постоянно критикувам законите, мога и да съм полезен да подобряването им”, допълни проф. Герджиков.

Той каза, че Консултативният съвет по законодателство е колегиален орган, който няма да има силата да ремонтира законите, а само ще прави аргументирани становища. "Дават се на ръководството на НС – те могат да ги хвърлят, могат да се съобразят, тяхна воля е. Функцията на съвета е чисто юридическа, политическата остава встрани. Там не можем да се произнасяме – само можем по юридическата формулировка, да няма двусмислие, да няма противоречие с действащи закони”.

Новият Съвет по законодателството ще заработи най-вероятно след 1 ноември. Обмисля се той да има 12 редовни членове, като ад хок могат да бъдат канени и други, според обсъжданата материя, уточни проф. Герджиков пред "Правен свят".


Според него е жалко, че в политиката и парламентарния живот у нас все има някакви игри – на гласуване с чужди карти, на кворуми, на вотове на недоверие и т.н. „Сваля се нивото на НС у нас – натрупва се омраза и противопоставяне. Това не е нормално, ние всички сме в една лодка, която се пълни с вода. Опозицията трябва да е коректив на властта, но не и спирачка за развитието на държавата”, смята Герджиков.

Споделяне

Още от България