Сегашният и.д. председател на ДАНС предложен да стане постоянен

Сегашният и.д. председател на ДАНС предложен да стане постоянен

Правителството предложи в сряда на президента Георги Първанов да издаде указ за назначаването на досегашния зам.-председател на Държавна агенция "Национална сигурност" (ДАНС) Константин Казаков за неин председател. Това стана само седмица, след като той бе обявен за временно изпълняващ дейността на подалия оставка Цветлин Йовчев.

Йовчев оваканти поста, след като премиерът Бойко Борисов го обвини в телевизионно интервю, че е допуснал теч на информация от агенцията, довел до СРС-скандала с огласените телефонни разговори на шефа на митниците Ваньо Танов. Опозицията определи кадровата смяна в ръководството на агенцията като опит на Борисов да освободи вътрешния министър Цветан Цветанов от отговорността за изтеклите в медиите записи.

С кандидатурата на Казаков правителството слага край на спекулациите, че главният секретар на МВР Калин Георгиев може да оглави ДАНС, тъй като западните служби биха одобрили избора му.

Досегашният зам.-шеф на агенцията е завършил висшето си образование в Московския минен институт, а след това е специализирал в Академията на МВР, в Унгария и в САЩ. Преди да се издигне в ръководството на ДАНС след идването на ГЕРБ на власт Казаков бе началник на отдел и директор на дирекция в агенцията.

Още по темата
Още от България