Сегашният пакет медицински услуги ще се запази и при нов здравен модел

Според МЗ парите са достатъчно, но се харчат неефективно

Жени Начева, зам.-министър на здравеопазването

При смяната в здравния модел няма да има промяна в основния пакет медицински услуги, които в момента НЗОК плаща и за които МЗ предлага в бъдеще общественият фонд да се конкурира с частни фондове. Това съобщи зам.-министърът на здравеопазването Жени Начева пред БНР в опит да доизясни спорни моменти от представената миналия понеделник визия за промяна в здравния модел.

Основните критики, които се чуха при представянето и по-късно през седмицата, бяха, че липсва остойностяване на медицинските услуги от основния пакет, че с предлаганата концепция парите в системата реално ще станат по-малко, че основният пакет с медицински услуги, който се покрива с 8% вноска вероятно ще бъде намален, че доплащането за пациентите ще се увеличи. 

Нов модел, нови цени, същия пакет медицински услуги

Според Начева обаче парите, които сега се събират в системата са достатъчно, но се харчат неефективно.

“Категорично няма да променяме основния пакет. Здравноосигурените лица няма да бъдат лишени от което и да е от правата, които имат в момента, в широкия спектър здравноосигурителни дейности, които НЗОК заплаща...", каза Начева.

Тя посочи, че в МЗ работят по остойностяването на медицинските услуги, но според нея дори след промяната в цените им, това няма да доведе до редуциране на основния пакет. Срещу сегашните цени на клиничните пътеки от години има недоволство, тъй като в повечето от тях не е включена цената на лекарския труд, а много дейности са недофинансирани.

“Ние не считаме, че остойностяването на дейностите ще доведе до намаляване на основния пакет, напротив. Ние считаме, че остойностяването на дейностите ще даде най-после една прозрачност и яснота върху толкова дебатирания момент достатъчни или не са тези здравни вноски“, посочи Начева.

Тя припомни, че всяка година има ръст в бюджета на НЗОК и отделно от това преизпълнение на приходите от здравни вноски.

Мит е, че държавата не плаща здравни вноски

“Митът, че държавата не плаща здравните вноски, е некоректен…Минаха времената, когато държавата плащаше половината от минималния осигурителния доход за осигуряваните от нея лица. В момента единствено децата и социално слабите се осигуряват на 70% от минималния осигурителен доход и в средносрочен план ще осигурява в пълен размер и тази категория лица. Вноските за пенсионерите, държавните служители и безработните е върху размера на доходите, които получават“, каза Начева.

Приходната част не е проблем

“Не е проблем приходната част и 8% здравна вноска, а ефективността на разпределение и изразходване на разходите. Преди да започнем дебата за приходната част, която в момента е уредена, трябва да започнем дебата как се разпределя балансът в разходите. И другият важен момент са средствата, които отиват извън здравните вноски в здравната система – как те да се изсветлят и да се въведе ред в техния обем, обхват, вид и стойности, които се заплащат от хората“, заяви още тя. 

Споделяне

Още по темата

Още от България

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?