Сеголен Роаял: Френското правителство може да влезе в капитала на банките

Френското правителство може да влезе в капитала на банките, получили спасителна помощ от данъкоплатците, ако социалистите спечелят властта през близките месеци, заяви бившата кандидат-президентка, социалистката Сеголен Роаял, цитирана от Ройтерс.

Очаква се Роаял да получи важна правителствена роля, ако кандидатът на социалистите Франсоа Оланд спечели президентската надпревара срещу сегашния президент Никола Саркози на изборите през април и май, отбелязва агенцията, цитирана от БТА.

"Ако Франсоа Оланд бъде избран, ако трябва да помагаме на банките, ще влезем в капитала им и ще им наложим определено поведение, каквото винаги е трябвало да имат, тоест да заемат на предприятията и също така на потребителите при коректни условия", изтъкна Роаял пред радио Европа 1.

Оланд, който е бивш семеен партньор на Роаял и баща на четирите ѝ деца, планира също така да раздели банките на подразделения за банкиране на дребно и инвестиционни подразделения на банките, ако бъде избран, както предлага сегашното британско правителство.

"Трябва да направим банките послушни, докато днес те раздават заповедите", допълни Сеголен Роаял, която подкрепя кандидатурата на Оланд.

Бившата социалистическа кандидатка на президентските избори през 2007 година разкритикува и управлението на "Рено" от неговия президент и главен изпълнителен директор Карлос Гон, като призова за промяна на ръководството на френския автомобилостроител, допълва Франс прес. В интервюто Роаял запита къде е електрическата кола за всекидневна употреба, която трябваше да произведе тази компания, след като получи 4 милиарда евро държавни пари? Според нея е недопустимо предприятието да изоставя подизпълнителите си, като ги кара да понижават заплатите си във Франция.

Междувременно Никола Саркози, който се бори за преизбиране, заяви на своя първи голям предизборен митинг в Марсилия, че неговият основен опонент Франсоа Оланд се прави на Маргарет Тачър, когато е в Лондон и на Франсоа Митеран, когато е в Париж, предаде Франс прес.


Словото на президента беше бурно аплодирано от негови привърженици. Саркози не спомена директно името на Оланд, но все пак го обвини, че е либерал или социалист в зависимост от обстоятелствата.

Споделяне

Още от Свят

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?