Сейф ал Ислам: Аз бях главният преговарящ за освобождаването на медиците

Сейф ал Ислам: Аз бях главният преговарящ за освобождаването на медиците

Бях главният преговарящ за освобождаването на българските медицински сестри и начертах "пътна карта" за намиране на решение на случая. Това заявява синът на либийският лидер Муамар Кадафи Сейф ал Ислам в интервю за испанското списание "Тиемпо де ой", цитирано от БТА.

Попитан за ролята на Сесилия Саркози, синът на Кадафи отговаря, че тя е била последният човек, който се е намесил в случая и е отвел медицинските сестри в родината им. Според него френската първа дама е имала късмет, тъй като преди нея много други високопоставени лица са се опитвали да направят това.

На въпрос какво повече са предложили французите от останалите преговарящи по случая страни, синът на либийския лидер отговаря, че става въпрос за стотици милиони евро за подпомагане на либийската здравна система. Той допълва, че нещата не опират само до парите, а и до ръководството на болницата, техническата помощ за нейното управление, изпращането на френски персонал и установяването на обмен с френски болници.

Попитан дали европейците не са били предложили същото преди това, Сейф ал Ислам отбелязва, че са го предложили, но в много ограничен размер.

В интервюто синът на либийския лидер отбелязва, че Либия ще купи от Франция огромен и скъп ядрен реактор. "Французите успяха също да ни донесат пари, за да платим на семействата на над 400-те заразени с ХИВ деца", посочва Сейф ал Ислам.

На въпрос каква сума е получила Либия, Сейф ал Ислам отговаря, че става въпрос за не по-малко от 300 млн. евро за болницата в Бенгази и около 400 млн. евро за семействата на заразените деца. "Българите, Словакия и други европейски страни опростиха дълговете си с Либия и продължиха да дават пари", заявява Сейф ал Ислам.

Попитан дали случаят с българките не е бил шантаж от страна на Либия, Сейф ал Ислам отговаря, че това е така, но европейците също са шантажирали либийците. Той признава, че това е една неморална игра, но европейците са определили нейните правила и сега продължават да плащат цената за това. Всеки се опитва да изиграе картите си така, че да постигне целите си, отбелязва синът на либийския лидер.

Споделяне

Още от Свят

Какво очаквате да свърши служебното правителство?