Сейф ал Ислам е освободен

Сейф ал Ислам

Либийска въоръжена групировка обяви в страницата си във Фейсбук, че е освободила малкия син на либийския диктатор Муамар Кадафи - Сейф ал Ислам, предадоха световните агенции.

Бригадата Абу Бакр ас Садик, една от въоръжените групи, които контролират либийския град Зинтан, на 170 километра югозападно от Триполи, твърди, че синът на Кадафи е бил освободен в събота в съответствие със закон за амнистия, обнародван от парламента, установил се в източната част на страната.

"Решихме да освободим Сейф Ал Ислам Кадафи. Той вече е свободен и напусна град Зинтан", се казва в съобщението, качено във Фейсбук, цитирано от БТА.

Срещу сина на Кадафи има заповед за арест на Международния наказателен съд. Той е издирван във връзка с престъпления срещу човечеството, извършени по време на осемте месеца на бунт в Либия, довели до свалянето и смъртта на баща му Муамар Кадафи през 2011 г.

Сейф ал Ислам бе арестуван през ноември 2011 г. при опит да избяга от Либия в Нигер. Той бе пратен в затвор в Зинтан под контрола на Бригадата Абу Бакр ас Садик. Същевременно срещу него започна процес в Триполи и през юли 2015 г. той бе осъден задочно на смърт заради ролята си в кървавото потушаване на бунта. Но властите на град Зинтан отказаха да предадат Сейф ал Ислам на либийските столични власти, с които неедократно воюваха след падането на режима на Кадафи.

Същата бригада, която сега съобщава за освобождаването на Сейф ал Ислам, съобщи подобно нещо и миналата година през юли, но после властите на Зинтан опровергаха информацията.

Сега обаче новината за освобождаването на Сейф ал Ислам бе потвърдена от Военния съвет на Зинтан. Според либийски медии синът на Кадафи вече е в град Байда в източната част на Либия.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят