Сейф ал Ислам се яви пред съда в Триполи чрез видео връзка

Сейф ал Ислям - най-известният от синовете на сваления либийски диктатор Муамар Кадафи, се яви чрез видеоконферентна връзка пред наказателния съд в Триполи, където е подсъдим заедно с 36 други приближени на баща му за ролята им в кървавото смазване на народния бунт от 2011 г., предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Облечен в синьо затворническо облекло, Сейф ал Ислям беше разпитан пред трибунала в западния град Зинтан, където е държан от бивша бунтовническа милиция откакто бе заловен през ноември 2011 г., след падането на режима на Кадафи. Бившите бунтовници отказват да го предадат на слабата централна власт в Триполи, страхувайки се, че той ще избяга.

Сейф бе усмихнат и изглеждаше уверен в себе си, добавя Ройтерс. Съдията го попита дали има адвокат и дали иска да си избере такъв, на което той отвърна: "Бог е моят адвокат".

Двадесет и двама от обвиняемите бяха доведени в съдебната зала, сред тях и страховитият бивш шеф на спецслужбите на Кадафи - Абдала ал Сенуси, и последният премиер на режима – Багдади ал Махмуди, в очакване да чуят обвиненията срещу тях. Други 8 обвиняеми, след които бившият шеф на вътрешната сигурност Мансур Дау, също бяха показани чрез видеоконферентна връзка от град Мисрата, на 200 км източно от Триполи, където са под арест. Не е ясно защо те не бяха доведени в съда в Триполи, съобщи Асошиейтед прес.

Следващото заседание на съда бе насрочено за 11 май, като бе решено на Сейф ал Ислам да бъде назначен служебен адвокат.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят