Абсолютно публично и прозрачно:

Секретарка на Цветанов става шеф на общински пазар в София

Партиите си разпределиха директорските бордове, ГЕРБ взе лъвския пай

Общинският съвет в София си разпредели "бордовиците", ГЕРБ взе лъвския пай. Снимка БГНЕС.

Бившата секретарка на вътрешния министър Цветан Цветанов Десислава Замфирова спечели конкурса за член на съвета на директорите на столичната общинска фирма “Пазари Север”. Докладът за избора на новите директорски бордове на 5-те общински дружества за пазарите беше внесен извънредно във вторник на заседанието на комисията по бюджет и финанси на Столичния общински съвет (СОС) от зам. - председателя му Николай Стойнев.

 

Назначенията предстои да бъдат одобрени на сесията на СОС в четвъртък.

 

Въпреки обещанията за нови правила и публичност при избора на новите директорски бордове, на практика такава нямаше. Никъде не бе официално съобщено кои и колко са кандидатите. Почти толкова дискретно беше внесен и докладът с одобрените номинации, които не бяха придружени дори с елементарна биографична справка. Така остават съмненията как са изпълнени нововъведените изисквания за управленски опит и образование.

 

Затова пък от справка в публичните регистри става ясно, че се е запазил принципът на разпределяне на местата по партиен принцип и управляващите ГЕРБ получават почти пълен контрол, отпускайки на опозицията скромните три бройки.

 

В разпределението на "бордовици" не участват единствено представители на НДСВ.

 

Всеки един от петте общински пазари ще се управлява от 3-членен борд на директорите за срок от 3 години. На първото си заседание новият директорски борд ще избере кой да бъде изпълнителен директор на дружеството.

 

Деветима от досегашните началници запазват местата си. Новите са шест.

 

Заплатите в общинските пазари са средно около 2000 лв. месечно, но директорите имат право и на представителни, за които няма публична информация на колко възлизат месечно.

 

Пазари “Север” и “Възраждане” без промяна в управлението

 

Без промяна в управлението ще са пазари “Север” и “Възраждане”.

 

Изпълнителен директор на пазари “Север” е Райна Александрова, която е от квотата на БСП. Останалите двама членове са Николай Ваньов, бивш брокер на “Инвестбанк” и Десислава Зафирова, която, според бившия председател на гражданското сдружение ГЕРБ Душана Здравкова, е била секретарка на Цветан Цветанов преди той да влезе във властта. Според сайта на правителството http://www.government.bg/ пък от август 2009 г. Зафирова е началник на политическия кабинет на Цветанов в качеството му на вицепремиер. Не е ясно какъв управленски опит като шеф на фирма е имала преди да се класира в ръководството на един от общинските пазари.

 

Пазари Възраждане” също ще продължи да се управлява от сегашния състав – Николай Георгиев, Маргарита Манова и Дафинка Маринова. В момента Георгиев, считан за близък до ГЕРБ. През 2007 г. той беше в листата на партията на Стефан Софиянски за общински съветник. Манова също е от квотата на ГЕРБ, а Маринова на СДС.

 

Пазари Юг” с изцяло нов директорски борд

 

Изцяло нов е директорския борд на “Пазари Юг”, където възнагражденията са най-високи – средно около 2500 лв. месечно.

 

Освободени са Олег Модов, Светлана Коева – Каранджулова и Лозан Такев.

 

На тяхно място влизат Ваня Вербовска, Николай Попов и Атанас Медникаров. От бързане да се внесе докладът с новите началници Николай Попов е единственият, който посочен само с двете си имена и за това не може да се направи справка в публичните регистри, а за Вербовска няма много информация. Атанас Медникаров обаче е добре известно име и минаваше за един от брокерите в СОС в периода 2003 – 2007 г. Той стана общински съветник с листата на ССД, но след това се отцепи в групата “Демократи за София” на Пламен Илиев, която нарицателно беше наричана брокерската.

 

Частични промени в пазари “Изток” и Запад”

 

Частични промени има в пазари “Изток” и “Запад”.

 

В “Пазари Запад” досегашните двама членове на борда на директорите Веселка Симеонова и Диляна Иванова запазват местата си. Към тях се присъединява и Стилян Георгиев, който има консултантска фирма “Евростандарт системс” и е дарил на община "Красно село" 180 лв. през 2010 г.

 

В “Пазари Запад” се оваканти едно място, след като Антоний Кръстев наскоро стана депутат от ГЕРБ на мястото на шефа на АЕЦ “Козлодуй” Валентин Николов. Кръстев влезе в директорския борд на общинското дружество директно от студентската скамейка.

 

В “Пазари Запад” с постовете си се разделят Христо Дряновски и Васил Лечев, който беше дълги години шеф на общинската избирателна комисия, докато СДС бяха на власт.

 

Постът си запазва досегашният изпълнителен директор Цвятко Горанов, който е от квотата на ГЕРБ. Новите попълнения са Галина Димитрова от ГЕРБ и Пенка Арменкова, бивш кмет на район “Оборище” от СДС.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес