Секретен американски доклад потвърждава мъченията над затворници в Ирак

Американски военнослужещи са участвали в недопустими действия и са извършили груби нарушения на международното право в иракския затвор Абу Граиб, според секретен доклад на майор Антонио Тегуба, предаде Си Ен Ен.

В доклада се казва, че висшето ръководство на военна полицейска бригада и на бригада на военното разузнаване не са се съобразили с установените регулации, политика и командни директиви, за да предотвратят мъченията на затворници в Абу Граиб и Кемп Бука в периода август 2003 до февруари 2004 година.

Разследването, за което първо призова списание Нюйоркър, посочва, че служещите в бригадата на военната полиция не са били правилно обучени за приложението на Женевската конвенция по отношение на задържаните, които били подлагани на системни мъчения.

В доклада се посочват "редица инциденти на садистични, груби и немотивирани престъпни посегателства върху няколко затворници".

Документът е изготвен на базата на 50 интервюта, проведени от органа за разследване на престъпления към военното командване. Интервюирани са служители на военната полиция, потенциални заподозрени и затворници, използвани са и "редица снимки и видеоматериали, показващи в детайли мъчения на затворник" в Абу Граиб.

В доклада се посочва, че подобни инциденти е имало в затвора Кемп Бука.

Разследването препоръчва порицания и дисциплинарни действия срещу над десет американски офицери по различни обвинения, някои от които не са свързани с малтретиране на затворници - като се започне от липса на контрол и на правилни дисциплинарни мерки и се стигне до пиянство и неправилно боравене с оръжие.

В доклада обаче са изредени и редица примери на измъчване на затворници в Абу Граиб: заплаха с 9 милиметров пистолет; изливане на студена вода върху съблечени затворници; заплашени с изнасилване мъже; случаи на содомия; заплахи с военни кучета; закачване на жици по крайниците и пенисите на задържаните; обвинения към затворниците в хомосексуалност; принуждаване на съблечени затворници да застават в компрометиращи пози.

Поне две военни разследвания проучват дали частни контрактори, които са участвали при разпита на затворници, са били въвлечени в мъченията, е заявил висш служител от Пентагона.

Миналата седмица телевизия Си Би Ес излъчи кадри с голи иракски затворници с качулки на главите, унижавани от ухилени американски войници, които предизвикаха остра реакция в арабския свят. Президентът Буш заяви, че споделя дълбокото отвращение от случилото се.

Бившият затворник Хаидар Сабар Али, който казва, че е сред заснетите, заяви пред Си Ен Ен, че е бил псуван и бит, а дрехите му били разпрани с нож.

"Ние сме мюсюлмани. Ние не се показваме голи пред семейството си. Но там ние бяхме голи пред американски жени и мъже", каза той и добави, че мъченията са продължавали 4 часа, като наказание за побой над затворник, обвинен за шпионаж в полза на американците.

Той също така твърди, че пазачите са ги удряли по бъбреците, кръста и гърлото.

Целите ни тела бяха в рани, но те не ни позволяваха да се приберем в килиите, докато раните не бъдат излекувани, казва затворникът.

Демократи от комисията по разузнаването в Сената поискаха с писмо от министъра на отбраната Доналд Ръмсфелд да ги информира за ролята на служители от военното разузнаване в издевателствата над затворници.

В понеделник бе съобщено, че шест американски офицери са били порицани във връзка с предполагаемото малтретиране на задържани иракчани в затвора Абу Граиб край Багдад.

Шестимата офицери са получили най-тежкото писмено мъмрене, което блокира всякакво повишение и слага край на военната им кариера. Друг военен е наказан с мъмрене, но наказанието му не е толкова тежко като на останалите шестима.

Срещу други шест войници, служили в затвора, се водят наказателни разследвания

По заповед на генерал Рикардо Санчес, командващ американските сили в Ирак, е започнато разследване за ролята на военното разузнаване в случаите с малтретиране на затворници.

Според твърденията на бившия командир на военната полиция в американските затвори в Ирак бригаден генерал Джанис Капрински, подчинените ѝ са били инструктирани от военното разузнаване.

"Аз не зная как е допуснато тези действия да излязат до такава степен извън контрол, но знам с абсолютна сигурност, че те не са се събудили един ден с решението да започнат да правят това", каза тя пред Си Ен Ен.

В същото време британският военен министър заяви пред парламента в Лондон, че ще бъде направено щателно разследване на появилите в пресата снимки, за които се твърди, че са на британски войници, измъчващи иракски затворници.

Военни експерти обаче поставиха под съмнение достоверността на публикуваните фотографии и посочиха, че има несъответствия в униформите и оръжията на сниманите британски войници с вида на екипировката, която те използват в Ирак.

Във вторник водената от САЩ коалиция в Ирак освободи 240 души от задържаните в затвора Абу Граиб (30 км западно от Багдад), предаде Франс прес.

Коалицията редовно освобождава затворници от групата на т.нар. "задържани по причини за сигурност", заподозрени в участие в нападения срещу силите на коалицията.

Затворът бе известен като място, където са извършвани инквизиции още по времето на Саддам Хюсеин, а сега придоби нова печална слава заради издевателствата на американски военнослужещи над иракски затворници, припомня АФП.

Споделяне

Още от Свят