"Секретният" одит за Батко вече е публичен

Сметната палата публикува в петък доклада за финансовото управление на пътния фонд в периода януари – декември 2006 г., който досега бе достъпен само за прокуратурата и за парламентарната комисия за борба с корупцията.

Въз основа на данните от доклада държавното обвинение заведе досъдебно производство срещу тогавашния шеф на фонда – Веселин Георгиев, познат като "Батко", а делото срещу него вече се гледа от съда.

От одита на Сметната палата става ясно, че управлението на финансите и активите на фонда е било повече от безобразно.

Фондът не е имал, нито е прилагал политика по управление на риска, не е имал правила за текущо наблюдение и самоконтрол, работещите в звеното за вътрешен одит са по-малко от регламентираните по закон, не е имало утвърдени годишни програми за изпълнение на основни действия във фонда.

Финансовата отчетност е била под всякакво ниво и не е много ясно за какви точни дейности са отивали плащанията от пътното ведомство.

Често поръчки за ремонт са "разделяни", за да се заобиколи Закона за обществени поръчки и да се избегне провеждането на открит конкурс.

Това са само малка част от нарушенията във фонда само за 2006 г.

В доклада е описан случай, в който разликата между фактурираните дейности и тези, разписани от ръководител обект като реално извършени, е над 18 млн. лева. Става въпрос за разминаване в 9 от общо 15 проверени обекта.

Докладът на Сметната палата е публикуван на интернет страницата ѝ.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Как оценявате кандидата на ИТН за премиер?