Сексът без експлицитно съгласие в Швеция вече се смята за изнасилване

Сексът без експлицитно съгласие в Швеция вече се смята за изнасилване

В Швеция влезе в сила закон за съгласието за сексуален контакт. В него се смята за изнасилване всеки сексуален акт, извършен без експлицитно съгласие, дори и в случай на липса на заплаха или проява на насилие, предаде Франс прес.


Законът постановява, че човек е виновен в изнасилване, ако е извършил сексуален акт с друг човек, който не е участвал в това действие свободно. Преди това в шведския закон се говореше за изнасилване, когато сексуалният акт е придружен от насилие или е извършен под заплаха.


Сега шведските съдилища трябва да са особено внимателни за това дали съгласието е било дадено чрез думи, жестове или по друг начин.


Шведското правителство казва, че новият закон изпраща силен сигнал. То обяви, че ще отпусне 120 милиона крони (11,5 милиона евро) за борбата със сексуалния тормоз и сексуалното насилие.


Законът влиза в сила, след като Швеция бе разтърсена от движението "Аз също".

"Това движение показа много силно, че има много работа за вършене в борбата срещу сексуалния тормоз и сексуалното насилие на работното място и в останалата част на обществото", разказа шведската министърка на равноправието на половете Лена Халенгрен.


Целта на новия закон е да промени поведението в една страна, в която равенството между мъже и жени е смятано за най-напредналите в света.


Движението "Аз също" целеше да изобличи сексуалните агресии и се зароди след обвиненията в сексуални посегателства срещу холивудския магнат Харви Уайнстийн.


През есента в Швеция над 10 000 жени от всички професионални среди излязоха с призиви срещу сексуалното посегателство.


Статистическите данни показват, че през 2017 г. над 7000 жалби за изнасилване са били подадени в Швеция, което е с 10 процента повече в сравнение с предишната година.

 

Изнасилването може да бъде наказано с шест години затвор. До 10 години затвор се дава за изнасилване на непълнолетна жертва.

Споделяне

Още от Европа

До какво ще доведе изискването за "зелените" сертификати?