Села в Благоевградско под карантина заради шарка по овце и кози

Редица села в Благоевградско са под карантина, за да се ограничи разпространението на открита шарка по овцете и козите в село Кочан, община Сатовча, съобщиха от Министерството на земеделието и храните в понеделник.

 

Действията се предприемат след като стана ясно, че 20 овце от стадо с 225 овце и 2 кози са с признаци на заболяването, което не е опасно за здравето на хората.

 

Веднага след получаване на сигнала за съмнение на заболяването, екип от ветеринарномедицински специалисти към Областна дирекция по безопасност на храните в Благоевград е извършила клинични прегледи и взела кръвни проби от заболелите животни за лабораторни изследвания. Болестта е потвърдени и животните са изолирани, а в понеделник ще бъдат умъртвени.. Техният собственик ще бъде обезщетен.

 

Определена е предпазна зона около огнището на болестта с радиус 3 километра, в която влизат населените места Кочан, Ваклиново и Фъргово, област Благоевград. Има и наблюдавана зона с радиус 10 километра около огнището на заразата, в която влизат следните населени места от област Благоевград: Жижево, Осина, Сатовча, Плетена, Долен, Крибул, Вълкосел, Боголин, Слащен, Туховища, Абланица и следните населени места от област Смолян: Любча, Црънча и Бръщен.

 

Забранява се придвижването на овце и кози в и от изброените зоните.

 

Разпоредено е да се извърши дезинфекция на заразения животновъден обект, а всички възприемчиви животни отглеждани в селищата попадащи в 3 и 10 километровите зони да се отглеждат при оборен начин.

 

Извършват се ежедневни клинични прегледи на овцете за заболяването в селищата на границата с Гърция и Македония.

Споделяне

Още от България

Къде му е мястото на Бойко Борисов?