Села в Странджа са заплашени да останат без транспорт

снимка Фейсбук

Десетки села в Странджа са заплашени да останат без транспорт в края на месеца. Причината е драстично намалените от държавата субсидии за превоз в труднодостъпни и планински райони, съобщава бТВ. Най-голям е проблемът в община Малко Търново, която е и една от най-бедните в страната. 

Село Стоилово е на около 80 км от Бургас, но няма транспорт до областния център. Единствената връзка е 2 пъти в седмицата до Малко Търново.

Туристическото село Бръшлян също страда от подобен проблем. Транспорт до Бургас има три пъти в седмицата, а до Малко Търново пътува само една маршрутка рано сутринта.

“Като идват гостите, обаждат се, знаят кога тръгват маршрутките и 2-3 дена тук има къде да преспят, обикалят района. А сега (когато спрат транспорта) не мога да си представя как ще бъде! За мен това е абсолютен геноцид”, казва Сийка Янкова от Дружество за развитие на село Бръшлян, цитирана от бТВ.

През последните три години  намаляването на субсидията за транспорт е с около 3000 лв. на година.

“За съжаление, със скромния бюджет няма как да дофинансираме транспорта. Търсим всякакви варианти, надявам се, че ще бъдем чути и този проблем ще остане в миналото”, коментира Илиян Янчев, кмет на община Малко Търново.

Решение търсят и в областната управа. Сезирано е и Сдружението на общините, което на общо събрание следващата седмица ще направи анализ за мащаба на проблема.

Споделяне

Още от България

До какво ще доведе изискването за "зелените" сертификати?