Селата около големите градове ще бъдат подпомагани по "Региони в растеж"

Селата около големите градове, които не получаваха европари през този програмен период, през следващия ще бъдат подпомагани по оперативна програма "Региони в растеж", а не по Програмата за развитие на селските райони, каквито бяха намеренията на ГЕРБ.

 

Това стана ясно от отговора на вицепремиера и министър на правосъдието Зинаида Златанова на депутатите от Коалиция за България Валентина Богданова и Страхил Ангелов в рамките на петъчния парламентарен контрол.

 

Ангелов заяви, че и в новия програмен период селата около големите градове ще останат без финансиране. "Много от тези места отговарят на критериите на селски райони и могат да получат финансиране по програмата за селските райони. Какво ще предприемете, за да бъде изправена тази несправедливост", попита депутатът от БСП.

 

Златанова му отговори, че е взето решение те да бъдат подпомагани по програмата "Региони в растеж", заради намаления бюджет на селската програма през новия програмен период с около 200 млн. евро.

 

Взето е решение да се запази същото определение за селски райони. Така в тази дефиниция попадат 231 общини от общо 264 в тази дефиниция, каза Златанова.

 

"За да няма бели петна на територията на страна, които да не могат да се възползват от европейските фондове, е взето решение, което дава възможност за териториална допълняемост и демаркация между оперативна програма "Регионално развитие" и Програмата за развитие на селските райони" за разширяване на териториалния обхват на подкрепа в новата оперативна програмата "Региони в растеж", каза Златанова.

 

За финансиране по "Региони в растеж" са заложени 67 града и няма промяна, каза министърът на регионалното развитие Десислава Терзиева в отговор на въпрос на предшественичката ѝ и настоящ депутат от ГЕРБ Лиляна Павлова.

 

До 20% от средствата по интегрираните планове на тези градове ще могат да се използват за три типа инвестиции в селата около тях. Те са развитие на образователната и социалната инфраструктура, както и в зони за икономически растеж, обясниха от Министерството на регионалното развитие.

 

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес