Селим Мехмед изгони наложения от ДПС главен мюфтия Фикри Сали

Полиция охранява сградата на Главното мюфтийство в София след като в неделя главният мюфтия Селим Мехмед и негови привърженици превзеха сградата и изгониха избрания за лидер на мюсюлманите под натиска на ДПС Фикри Сали.

Екшънът се разиграва 8 години след като Недим Генджев и бившия му шофьор Фикри Сали воюваха за мюфтийството, а униформени ги разтърваваха, за да не се стигне до ексцесии. Забравената "окупация" се случва дни след като представители на БСП и ДПС убеждаваха наблюдател от Парламентарната асамблея на Съвета на Европа, че в България няма проблеми с вероизповеданията.

Очаква се Висшият съвет на мюсюлманите да излезе с Възвание към ДПС, с което партията на Ахмед Доган ще бъде еднозначно призована да се дистанцира от мюсюлманските дела и да потвърди своя социално-либерален, а не етнически и религиозен характер, съобщиха за Mediapool от екипа на Селим Мехмед.

В петък, Софийска градска прокуратура, се поизнесе с решение по жалба на Селим относно неправомерното му отстраняване като юридически представител на мюсюлманското изповедание до регистрацията на новия главен мюфтия.

След като през декември м.г. под натиска на ДПС мюсюлманската конференция избра за главен мюфтия Фикри Сали, който преди Селим Мехмед изкара един мандат като духовен лидер на мюсюлманите. Резултатите от форума бяха оспорени от самите участници в конференцията и в Софийски градски съд не бе регистрирано ново ръководство на вероизповеданието. В същото време, Селим Мехмед си извади удостоверение с дата 26 април т.г. за актуално състояние като юридически представител. Опитите на Фикри Сали да го отстрани, доведоха до развоя на случая в неделя.

Прокуратурата е дала достъп на Мехмед до сградата на главно мюфтийство на ул. "Братя Миладинови" 12. Въз основа на този документ, в неделя сградата е запечатана от сътрудници на Селим Мехмед, а за понеделник са повикани на заседание членовете на Висшия мюсюлмански съвет.

Фикри Сали е изгонен, а занапред "ще бъде ограничено вмешателството в делата на мюсюлманите на емблематични депутати от ДПС Ремзи Осман, Рамадан Аталай, Ахмед Юсеин и съветника на министър Калчев Айруш Хаджъ и бивш служител в дирекцията на вероизповеданията", заявиха от екипа на Селим Мехмед. Айруш Хаджъ бе назначен под натиска на ДПС в Дирекцията, но след като се оказа, че като член на Централното оперативно бюро на партията на Доган няма право да е държавен служител, по изпитаната практика в това правителство, бе приютен като експертен сътрудник към свързания с БСП министър на държавната администрация.

Зад рокадата в Главно мюфтийство стои пълен юридически хаос, който е на път да обяви за нелегитимни две поредни национални конференции на мюсюлманското вероизповедание. В юридически спорове са оплетени бившият главен мюфтия Недим Генджев, Фикри Сали и Селим Мехмед.

Още от България

Какво би означавало отпадането на мониторинга на Европейската комисия?