Селища с до 250 жители да избират пряко кмет, предлагат депутати от РБ

Селища с до 250 жители да избират пряко кмет, предлагат депутати от РБ

Вече и селища с до 250 жители да могат да избират пряко кмета си, предлагат народните представители от гражданската квота на Реформаторския блок Петър Славов и Мартин Димитров, който внасят в понеделник промени във вече приетия на първо четене Изборен кодекс. Тяхната цел е

В сега действащото законодателство избори за кмет се провеждат в населени места с население над 400 души. Според двамата депутати, "в момента практически е отнета възможността за местно самоуправление на голям брой от малките населени места в страната". Последното, освен че противоречи на чл. 2 от Конституцията, не кореспондира и с принципите на демокрацията и съвременните европейски практики, аргументират се вносителите на законовата поправка.

Трябва да се има предвид и че след години на миграция и обезлюдяване, населението на много от българските села намаля и голям брой от тях няма да могат да покрият силно завишените критерии за образуване на кметство. Тоест там избори за кмет няма да се провеждат, а ще им бъде назначен кметски наместник, посочват депутатите. Според тях отнемането на право за самоуправление допълнително да засили негативните тенденции за миграция към големите градове и обезлюдяване на българското село.

С приетите миналата седмица на първо гласуване промени в Изборния кодекс управляващите вече застъпиха тезата, че прагът за провеждане на местни избори трябва да бъде занижен, но предложената от тях промяна е по-скоро символична – до 350 души. Затова Славов и Димитров считат, че внесените от тях промени са по-справедливи.

Споделяне

Още от България