Село диша стъклена вата от незаконно сметище на AES

Инициативен комитет от жителите на с. Обручище, община Гълъбово,  се оплака в четвъртък, че незаконно складирани от американския инвеститор AES стъклена вата и други промишлени отпадъци застрашават живота им.

Енергийната компания, която строи два нови блока в ТЕЦ "Марица Изток 1", започнала да складира през април 2007 г. отпадъците от стъклената вата, която се е ползвала преди повече от 50 г. като обвивка на енергоблоковете в топлоелектрическите централи. Така на 700 метра от къщите на хората в селото сега са струпани 65 000 кубически метра стъклена вата и други промишлени отпадъци, заяви на пресконференция  Иван Габровски, председател на инициативния комитет.

Селото е било заринато със сантиметър стара стъклена вата. Нейният игловиден прах причинява силно зачервяване, остър сърбеж и различни по сила алергии, заяви д-р Теодор Попов, професор по трудова медицина. Според него проникването на стъкления прах в горните дихателни пътища води до силна кашлица, а ако стигне до долните дихателни органи, причинява бронхит, създава възможности за образуване на инфекции, бронхопневмонии, възпаления на лигавицата. Попаднали веднъж в организма, частиците от стъклената вата не могат да бъдат изведени от него, твърди проф. Попов.

Жителите на Обручище правят опит през май да спрат със жива верига камионите, возещи отпадъци, но безуспешно. После пишат отворени писма до президента, премиера, председателя на парламента, прокуратурата, МОСВ и всички заинтересовани институции с молба да се намесят в скандалния случай. Уверяват ги, че няма никакъв екологичен проблем и наличието на азбест е в границите на допустимото.

След заведена жалба от страна на селото във Върховна касационна прокуратура е разпоредена незабавна проверка по случая и РИОКОЗ-Стара Загора взема проби от сметището с промишлените отпадъци. Те са изпратени в София за изследване, което отдавна е приключило, но резултатите се пазят в тайна, заяви Габровски.

След протестите на местните хора промишлените боклуци са формално затрупани с 20-ина сантиметра пръст, но хората в Обручище изпадат в паника от това, че идва сезонът на силните дъждове и ветрове. Покривката вече се е набраздила и започва да се отмива и скоро пак цялото село ще бъде покрито с прах от стъклена вата, твърди г-н Габровски. Той е изчислил, че на всеки жител от селото се падат по 32,5 кубически метра стъклена вата и промишлени боклуци.

По закон стъклената вата трябва да бъде депонирана в специално депо за промишлени отпадъци, което не е направено, отбелязват от инициативния комитет. Те се възмущават от това, че в искането до РИОКОЗ-Стара Загора американската фирма AES описва стоварването на животозастрашаващия материал като “запълване на неравностите в релефа”.

От Инициативния комитет на село Обручище смятат, че проблемът им вече трудно може да се реши от заинтересованите инстанции в България, които само си прехвърлят топката, и затова смятат да отнесат въпроса до Брюксел.

Споделяне

Още от България

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?