Село в Северна Гърция се бунтува срещу добив на злато в района

Протестиращи са блокирали пътя към селото

Граждани блокират пътища към село в Северна Гърция, близо до което има златно находище, съобщава електронното издание на гръцкия вестник "Вима". Жителите на село Йерисос изградиха блокади, за да предотвратят нова полицейска операция в района.

Вчера полицията арестува двама души, заподозрени за участие в нападение през февруари срещу компанията Хеленик голд (Hellenic Gold), която разработва златното находище. Тогава маскирани неизвестни лица опожариха техника и автомобили.

От днес комитетите за противопоставяне в Солун и Халкидическия пролуостров започват четиридневни протести срещу извличането на златна руда в района, посочва вестник "Ангелиофорос". Те настояват за освобождаване на задържаните за нападението срещу завода на Хеленик голд.

Местното население силно се противопоставя срещу плановете за разработване на мината от канадската компания Елдорадо голд, която е собственик на Хеленик голд. Гражданите твърдят,  че това ще навреди на икономиката на полуостров Халкидики, разчитащ главно на приходите от земеделие и туризъм.

Споделяне

Още от Балкани

Какво очаквате да свърши служебното правителство?