Селски проекти до 200 хил. евро ще се набират по места

Селски проекти до 200 хил. евро ще се набират по места

По места ще се набират проекти, кандидатстващи за еврофинансиране до 150-200 хил. евро по Програмата за развитие на селските райони. Това съобщи на пресконференция във вторник Димитър Тадаръков, изпълнителен директор на Държавен фонд "Земеделие", който ще управлява средствата от ЕС за отрасъла. Вече съм пратил представители на фонда в 28-те области на страната, за да могат да изведат първите проекти, каза той. Предвижда се и назначаване на още специалисти, които да се срещат с асоциациите и да им разясняват как да правят проекти.

"Ние трябва да стигнем до бенефициентите, а не да се правим на баровци и да ги чакаме те да дойдат в София", отбеляза Тадаръков, който си постави за цел пълното усвояване на средствата, очаквани от Европейския съюз за земеделие. Проектите над посочените суми обаче ще се приемат само в централата на фонда.

През ноември се очаква окончателното одобрение от Брюксел на Програмата за развитие на селските райони, по която от Европейския съюз ще дойдат над 3.2 млрд. евро до 2013 г. В периода 15-20 декември би трябвало ДФ "Земеделие" да получи и окончателната акредитация като Разплащателна  агенция. В момента ведомството е частично оторизирано, пълното му одобрение ще дойде в  резултат на европроверките за изграждането на системата за администриране и контрол на средствата от ЕС. Тадаръков не пропусна да се похвали за "отличната работа и перфекционизма на фонда при изграждането на уникалната система". "Такава няма в нито една друга страна от ЕС", продължи той.

Шефът на фонд "Земеделие" посочи, че покрай подаването на исканията от селските стопани за директни субсидии за обработвани площи през 2007 г.,  системата засякла застъпване на нивите при 1900 заявления. Нещата при повечето случаи са изчистени, остава да се решат споровете при 180  случаи и ако до 30 октомври собствениците или арендаторите на застъпващите се площи не се разберат, никой от тях няма да получи субсидия, отбеляза Тадаръков.

По останалите 79 050 заявления субсидии ще се изплащат пред декември. От фермерите, имащи право на директни плащания от 14 лв. за обработван хектар годишно, 15 000 са получили от фонд "Земеделие" документ, че ще получават евросубсидии, за да теглят кредит срещу това бъдещо плащане. В края на лятото фондът подписа споразумение с почти всички банки у нас за въвеждането на новия финансов инструмент.

Тадаръков съобщи още, че е предложил на всичките 22 браншови организации в областта на селското стопанство и хранителната промишленост да се създаде национален гаранционен фонд със собствени средства на фирмите. Срещу определен процент, заделян от бъдещите участници в еврофинансирането, може да се създаде фонд, от който 70 процента да отива за проблеми при суша или други събития, предизвикани от неблагоприятни климатични условия. Останалият процент може да отива за стимулиране на малки собственици и притежатели на единични бройки животни за тяхното развитие, предлага шефът на фонда. Той даде за пример как ако от всички 3.2 млрд.евро, които се чакали от ЕС, влезел по един процент  този фонд, щяла да се формира сериозна сума. Очаквам през ноември да се реши дали тази идея да се реализира и да се приеме общ правилник за работата на евентуалния гаранционен фонд, каза Тадаръков.

Споделяне

Още от Бизнес

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?