Селските къщи и ниските етажи излязоха на мода след трусовете

Селските къщи и ниските етажи са най-търсени за нов дом след земетресенията и обилните валежи. Причината е, че те са по-сигурни на трусове и по-защитени от течове. Това показва анализ на “Адрес Недвижими имоти” за май, публикуван в понеделник.

Три четвърти от купувачите на жилища предпочитат имот от втори до шести етаж. Двойно се е повишил и интересът към апартаментите на първия етаж (от 5 на 11%) след трусовете. Ако допреди месец по-предпочитани бяха средните и високите етажи, то в момента купувачите се обръщат към по-безопасния при трусове и по-защитения от течове първи етаж, коментира Калоян Богданов, маркетинг мениджър на “Адрес”.

 

Трусовете тепърва ще дадат отражение върху жилищния пазар като очакванията са хората от големите градове да се насочат към по-скромни и ниски постройки в провинцията.

 

Тенденцията на растящ брой запитвания за селски къщи е факт от една година. Ако основният мотив досега беше да имат спокойно място за пълноценна почивка през уикенда, след земетресенията ниските къщи стават алтернатива и за временно пребиваване в случай на бедствие, отчитат от “Адрес”.

 

Според компанията селските къщи не са единственият двигател на пазара в провинцията. Миграцията от селата към градовете, особено от страна на млади хора, търсещ по-добро препитание, е причина в големите и малките градове в страната да се сключват сделки.

 

Динамиката на сделките в градовете е нараснала с около 25% през последната година, като около 2/3 от купувачите са хора под 40 години. Търсят се предимно малки жилища от млади семейства с деца. Продавачите са затруднени финансово хора на възраст 40 – 50 години.

 

Колкото по-малък е градът, толкова по-голяма е разликата между първоначално оферирана цена и реална стойност на сделката. Докато в по-големите градове като Сливен, Ямбол, Стара Загора продавачите правят компромис с около 3000 евро, то в по-малките като Елена, Балчик и Сандански средният размер на отстъпките достига 5000 евро, отчитат от “Адрес”.

 

Същевременно банковото кредитиране не е така силно разпространено в провинцията, както в столицата. По-голямата част от купувачите разполагат с пари кеш, независимо дали са спестени или придобити от продажба на друг имот например.

 

Продажбата на жилища новото строителство е в силна зависимост от цялостната икономическа картина в съответния град, отчитат още от компанията.

 

Най-значителен ръст на сделките се очаква в района на Сандански и Благоевград. Причината е нарасналата активност на гръцките купувачи в района, които изтеглят парите си от гръцките банки и инвестират в жилищни, ваканционни и бизнес имоти у нас. Това се отнася главно за гръцките бизнесмени, които преместват бизнеса си в България, посочват от “Адрес”.

 

В Сливен например има наличие на голям брой апартаменти в нови сгради, но те не представляват особен интерес за купувачите. В Добрич пък новите сгради са значително по-скъпи, тъй като броят им е малък.

 

Интересна е тенденцията в Ямбол, където пазарът на наеми се стимулира от множеството отдадени апартаменти на корейски фирми, които участват в проектите за соларни съоръжения край града.

Споделяне

Още от Имоти