Селяните в Ковачевци се притесняват бежанците да не посегнат на храната им

Селяните в Ковачевци се притесняват бежанците да не посегнат на храната им

Изхранването на бежанците е проблем, който най-много ме притеснява, заяви на общоселско събрание в Ковачевци кметът на общината Васил Станимиров, цитиран от БТА. Те имат суха храна за пет дни, след което ще получават по 2 лв. на ден.

На събранието местните жители изразиха недоволство затова, че не са били уведомени предварително за настаняването на бежанците. "Щастлива съм, че са тук. От най-възрастния до най-младия ме поздравяват", възкликна Виолета Йовева. "Обрали ябълка на поляната. Голяма работа, дали са плодовете на децата", продължи жената.

Голяма част от хората в селото обаче не са настроени доброжелателно. Те се опасяват от кражби, след като бежанците свършат храната. В 80 процента от къщите живеят самотни жени, те се страхуват, сподели Камелия Вълкова. Хората недоумяват защо статут на бежанци, а не на имигранти, получават идващите от други държави извън Сирия.


В Националния детски екологичен комплекс в Ковачевци са настанени 79 жени, 82 мъже и 105 деца, уточни Васил Станимиров.

Решението за локализацията им е взето в София, никой не ни е питал, каза той и обясни, че е научил за това в петък, когато първият автобус е пътувал към комплекса. Получил е обаче
уверения, че повече бежанци няма да бъдат изпращани.

От вторник в учебния корпус на комплекса започна официалната регистрация на бежанците. "Защо местните се страхуват от нас? Ние сме мирни граждани", попитаха множество сирийци. Бежанците обитават хотелската част на комплекса, живеят в стаи и апартаменти с от две до пет легла, със самостоятелни санитарни възли. Комплексът е разположен върху 10 дка застроена площ в парк 70 дка.

Бежанците ще останат тук, докато получат официален статут, поясни директорът на комплекса Лилия Петрова.

Базата е предназначена за ученически отдих и обучение и състои се от 12 зали за обучение, има кухненски блок и хотелска част. Капацитетът за зимния сезон обаче е 280 места, тъй като има проблеми с отоплението. По думите Петрова най-вероятно ще бъде възстановена отоплителната инсталация на нафта.

Още в петък свикахме кризисния щаб, раздадохме задачите на подразделенията, уточни областният управител на Перник Михаил Михайлов. На заседанието във вторник ще бъде очертан пълният профил на картината - от какви националности са хората, колко са децата, мъжете, жените, на каква възраст са, какви проблеми биха могли да се очакват. На заседанието ще бъдат поставени въпросите и за назначаване на комендант и охранителна фирма, за изхранването и за осигуряването на 24-часов медицински център.

Началникът на отдел "Охранителна полиция" комисар Дочев заяви, че още от петък е създадена организация и вече има постоянно полицейско присъствие. Той гарантира на жителите на Ковачевци, че обстановката ще остане спокойна и да не се притесняват. До този момент няма неприятни инциденти, бежанците се държат цивилизовано, допълни Дочев, цитиран от БНТ.


Проблемът с езиковата бариера също е отстранен, тъй като Наталия Минева от БЧК е намерила доброволец, който владее арабски. Тя изтъкна, че най-нуждаещи са децата до 1 годинка.

Споделяне

Още от България

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?