СЕМ да се произнесе за участието на Бонев при Кеворкян, настояват ОДС

Депутатите от ОДС настояха Съветът за електронни медии (СЕМ) да се произнесе незабавно за рубриката "Горещ стол" на предаването "Всяка неделя" на БНТ, излъчено на 28 ноември 2004 г.

Тогава гост на Кеворкян беше бившият вътрешен министър Богомил Бонев, който отправи към лидера на Демократи за силна България и зам.-председател на ПГ на ОДС Иван Костов редица обвинения, окачествени от депутатите като "тенденциозно груби клевети и нападки".

Народните представители от ОДС настояват със специално писмо СЕМ да упражни правомощията си и да предприеме действия за спазване на законността и нормите на Етичния кодекс на журналистите, приет дни преди предаването. Според публикации в пресата, интервюто с Бонев е било записано предварително в събота, а не е излъчвано на живо в неделя, за да може да бъде предоставено навреме за публикация в понеделнишкия брой на в. "Труд".

Веднага след интервюто прокуратурата разпореди проверка срещу бившия премиер Костов по твърденията на Бонев, независимо, че самият той ги определи като "слухове", които обаче можели да бъдат реално проверени от прокуратурата. Междувременно Булбанк, Кремиковци и Петрол опровергаха с официални съобщения обвиненията на бившия вътрешен министър, че Костов е собственик или акционер или по друг начин свързан с дружествата покрай тяхната приватизация.

В същото предаване Бонев заяви, че Костов и висш сътрудник на СДС били хванати на швейцарската граница през 1995 - 96 година с половин милион швейцарски франка. След като набеденият Караколев отрече някога да е преминавал заедно с Костов която и да е държавна граница, още па-малко с такава сума пари, самият Бонев упрекна медиите, че са се хванали за тая "жълта новина", но така и не конкретизира обвинението си. За сметка на това той предположи, че Костов бил свързан с ГРУ - Съветското военно разузнаване, тъй като бил учил два месеца в Украйна като студент, а през 1996 г. пътувал с Николай Добрев до Москва.

В писмото си до СЕМ депутатите от ОДС призовават "да бъде спряно пилеенето на публични ресурси в БНТ от външната продукция "Всяка неделя" и нейния собственик Кеворк Кеворкян". Депутатите настояват да бъдат уведомени във възможно най-кратък срок за резултатите от искания от групата мониторинг над посоченото предаване в периода 14 юли 2003 - 14 юли 2004 г.

В писмото е отбелязано, че многократно народни представители от групите на ОДС и "Народен съюз" са отправяли сигнали до СЕМ и комисията за борба с корупцията в Народното събрание за системни и груби нарушения на Закона за радиото и телевизията от външната продукция "Всяка неделя". Договорът между "Всяка неделя" и БНТ е нищожен, съгласно решение на комисията за борба с корупцията, за което са уведомени парламентарната медийна комисия, СЕМ, както и генералния директор и членовете на Управителния съвет на националната телевизия, се припомня в писмото.

Според ОДС индеферентното поведение на СЕМ по отношение на системните груби нарушения на "Всяка неделя" е поощрило Кеворкян, като в "Горещ стол", в емисия от 28 ноември, са били надхвърлени всякакви граници на етично поведение броени дни след подписването на Етичния кодекс на журналистите.

Мария Стефанова от СЕМ заяви пред радио Нова Европа, че в понеделник съветът ще обсъди становището на правния си отдел за "Горещия стол" от 28 ноември.

Споделяне

Още от България